Iklan Berbayar

Selasa, 31 Mei 2011

kepala otak dah mula jem, eh... apsal ko bawak roti, ni bukan jem tu lah...

salam...

hari ni gaya bahasa kembali normal... dah 2 hari aku merapu.... kalau perasan la.... ayat, tulisan dan lenggok bahasa memang macam orang "biol"....

semalam, disaat "kebiolan" aku dapat dikawal, (terpaksa kawal pasal aku nak buat kerja) aku terdengar berita ni....

"kementerian penerangan nak adakan rancangan tv berkonsep komedi untuk mempromosikan penggunaan bahasa melayu dengan betul" rasa-rasa banyak surat khabar hari ni menyiarkan berita yang sama, sila dapatkan surat khabar hari ni, tak kiralah samada dibeli atau dipinjam....

konsep rancangan tu diberitakan berasaskan rancangan "mind your language" sila klik video di bawah




tapi aku rasa, dulu ada rancangan seperti itu di stesen rtm, tajuknya aku dah lupa. yang mana kelas tu adalah kelas bahasa dan paling aku ingat salah seorang pelakonnya adalah abon yang kuat telo jawanya....

dalam pada aku mengejar "deadline" kerja aku pukul 530pg, aku tersenyum sorang-sorang, apa kata adakan "kempen" yang sama untuk para blogger, terutama blogger-blogger baru. mungkin bukan mengikut bahasa melayu standad 100 peratus, (aku faham, yang kebanyakan blogger adalah penulis santai) untuk menggalakkan mereka menggunakan semaksima mungkin skema bahasa yang betul dan mengurangkan seminima mungkin penggunaan bahasa-bahasa dan ejaan yang kadang kala, susah difahami.... malah singkatan yang digunakan mungkin pada mereka "cool" tapi pada pembaca ianya adalah "eye-sore"... maaf, tak berapa ikut skema bahasa yang betul...bercampur-campur.

ada kemungkinan idea ni jadi bahan jenaka, dan mungkin juga penulisan ni jadi bahan untuk maharaja lawak, tetapi tiada salahnya jika kita mahu mencuba....

Isnin, 30 Mei 2011

tet, tet, tet... yes!!! aku kaya!!!!!

semalam...

aku masuk keje... kompom jadi mak limah aku ujung minggu ni... hahahah, boss department aku panggil... tanya kenapa aku datang keje... aku jawab, nak siapkan backlog dengan tengok-tengokkan diorang mana tau ada benda nak tolong......

ermhh ok... dia senyum je... uish...mestilah dia senyum... pasal dpt staff gila macam aku...cuti pun keje... buahahahah....

"next weekend stenbai lagi ye" sempat lagi pesan kat aku.... aku senyum... "baik boss, saya sedia berkhidmat!!" hahahah jawab aku... dalam hati je lah....

............................................

eh...dah kol 430pg... tengok bebudak dah mula relaks... ermhhh dah siap la tu... bagus jugak.... dengan gatalnya aku pun masuk dalam urusan perbankan.... tet...tet.... tet.... [enter]

yesss......!!!!!!!! rezeki subuh....dah ada 6 angka (termasuk nombor selepas titik).... yesss!!!!... yess!!!!....

"oit, kenapa ko ni ha.... sawan unta?" sound sorang tu....

"gaji dah masuk".....

"YAHUUUUUUUUUUUUU!!!!"..... laju je meluncur dari mulut dia

perkhhhh lagi dasyat.... sungguh dasyat!!!!! nasib tak melompat samai siling opis....

..................................

nyet, nyet, nyet....det det det det...... keluar 4 keping... senyum kejap....

baru 4 langkah dari bank....baru teringat..... huh... insurans, investment, bil, sewa... nasib baik takde instalment.... aisehhh tinggal sikit je....

......oOoooowwWWHHHHHHHHHHHH.............. NNNOOOOOOOOOOOOOO......!!!!!!!!!!

p/s: BESAR PERIUK BESARLAH KERAKNYA, tapi SANG KANCIL jangan cuba-cuba nak berak macam sang gajah.... BURUK PADAHNYA......

sekadar peringatan.... janganlah boros berbelanja

Ahad, 29 Mei 2011

serabut, serabut dan eh... berapa punya banyak serabut la... baru seminggu tak dapat offday dah mengaruk....

hari sabtu...

tengah aku terkebil-kebil pandang siling.... ermm tak nampak plak cicak, dah 3 tahun aku tinggal kat rumah ni... sekor pon tak nampak....

tiba-tiba terdengar bunyi menatang alah dok berlari-lari riang.... ah sudah... kaco betul la.... nak je aku lempang menatang yang dok "bertonjeng" kat atas siling tu.... potong stim betul la...

ermhhh stim dah kene potong...golek ngadap dinding.... ermmm bestnye peluk bantal.... mata pun layu...

kringkring.....kringkring!!!!!!!!!...... adoi potong stim betul la.... "Hallaaouuu?!!"

"allo... weekend stenbai, tak cukup orang masuk keje!" boss aku bagi arahan dari ujung semenanjung....

"ko nye offday nanti claim lain kali" arahan no.2 huhu...terus senyap..... huh...ni dah kira double potong setim ni....

terencat dah.... hilang stim..... bukak laptop, tengok blog, taip lebih kurang, tak jadi post.... ahhh biarlah....layan baca blog sambil skodeng2 facebook, bukak ym semua gelap... tak lama lepas tu aku terus gelap.....kruih...kruih....KKKRrrrooHHHhhzzzzzzzzzzzzzzz.....zzzzzzzzz1!!!!

hari ahad.....

sama jugak, balik keje dah lambat, sistem buat hal.... awal2 pagi plak dia buat hal.... kan aku dah balik lambat...mata dah kelat ni..... grrrr.....

matahari dah tinggi...adoiii mcm nak tercabut bijik mata... sampai rumah, mandi-mandi ZZZzzzZZZ....
kol 10 terjaga, perut lapo semacam pulak... patutlah, tak sarapan, terus masak dan makan....  lauk biasalah, sayur goreng dengan sos tiram, ikan goreng dan.. sambal cencalok..... burppppp alhamdulillah.... ermhhh hari ni cuti, setakat stenbai je pun...ape ke ade hal...busuk-busuk pun kalau aku nak datang, dah dekat-dekat tengah malam baru muncul...saja nak buat overtime sejam dua....
apelagi.... layan fesbuk, layan blog, buat entri pasal cencaluk.... perut kenyang terus mengantuk.... hangguk-hangguk..... dan... ZZzzZZZzz....

teetteeettttt!!!!!!!!..... hoh, sape plak sms aku ni...potong stim lagi aku nye tido....

"ko kene keje malam ni, datang jangan tak datang" ek eleehhhhh dah la potong stim aku tido, buat lawak ko ye.... ahhh malas aku nak reply..... aku rejam henset kat ujung kaki..... ermmmm baru kol 4, sambung tido la.... huhss!!!..... tak off la aku minggu ni..... eh...esok masih ada... bisik hati aku.....

punyalah syahdu aku tido, lupa nak set alarm, memang mintak nahas aku... sekali lagi henset berbunyik, kali ni bukan sms, member aku call.... belum dia cakap ape-ape, aku cakap, "aku datang, aku datang"... "cepat sikit, "mem" ada kat opis, kang kene "machine gun" padan muka ko... " sambung member aku,  tengok sekeliling.... aiseh...dah gelap la.... kompom kol 7 ni....dah lambat ni... ah, takpelah.... buat bodo sudah....

tiba-tiba hati panas.. . aih...aku stenbai, takkan la takleh konsideret kot..... offday aku nie.....

tengah la aku dok berjalan dengan semangat, member aku call lagi... "aku tak datang, malas...padan muka ko....hahahhaha" terus aku letak...keh keh keh.... sibuk je, aku tau la....kalau aku tak datang mampos aku kena balun kaw-kaw macam kopi kapal korek...eh kopi kapal api.... mau rentung melantun sampai bulan.....

sampai kat opis, "mem" ada dalam bilik opis dia,nampak aku terus dia angkat kepala pastu tunjuk  sign yang aku datang lambat.... hahhaha lantok la..... tengah aku buat keje.... terus dia call.... piung...piung ratatatatatatattataaaaaaaaattt.... tebabo!!!! korang paham je lah...hahahha

tu semalam...hari ni.... stenbai lagi.... pasalnya, mungkin keje banyak.... tapi aku rasa macam nak kena kerja je... takpelah.... cuti aku boleh claim kendian... ermmm siap korang.... tau aku nak balas cemana nanti..... cuma satu je aku takut.... kalau 2 minggu keje ni.... takut jadi macam orang kat bawah ni...

dah terpaksa aku nyanyi... enjit...enjit semut....  buahahhahahahaha.....

Sabtu, 28 Mei 2011

sedapnya cencaluk

salam....dah beberapa hari tak update... macam biasa, keje samapai tak sempat.... adehhh

cencaluk, aku rasa ramai yang tau apeke benda alah ni.... dan rasa ramai jugak yang tak tau.... takpe, untuk mukadimah....korang tengok gambar kat bawah ni, ni lah dia rupa cencaluk tu..... (saat ni air liur mula naik kecur

cencaluk masih dalam botol


ni lah contoh rupa sambal cencalok tu

kalau nak di ikutkan, aku mula mengenali cencaluk ni masa aku belajar kat sekolah teknik melaka dulu. tak dapat duduk asrama, almaklumlah, tempat kat asrama tu "limited"... jadi, pihak sekolah adakan program penempatan "pelajar bersama keluarga angkat" ermhh dipendekkan cerita, aku dapatlah tinggal dengan keluarga angkat aku, pakcik sakan dengan makcik asiah (arwah mak angkat aku).

masa aku tinggal dengan keluarga angkat aku ni lah aku mula kenal apa itu cencaluk, mula merasa keenakannya. aku yang dibesarkan dengan sambal belacan pada mulanya pelik jugak ketika pertama kali merasa cencaluk ni, ye lah, tengok warna apsal pudar semacam... nak kata tempoyak, bukan pasal takde rasa durian.... rasa pulak macam belacan tapi tak sekuat belacan...

dan kegemaran mak angkat aku ni, cencaluk tu akan dicampur dengan buah-buahan yang masam, mangga muda, mangga yang tak cukup masak, dan mungkin juga buah binjai.... dan dah jadi "hidangan wajib" masa makan tengah hari atau makan malam...


ermhhh... masih teringat-ingat kisah masa sekolah.... iskkk nostalgia sungguh... lama rasanya tak melawat keluarga angkat aku ni....tah ingat lagi tah tak.... almaklumla, dah agak lama tak melawat keluarga angkat aku ni.... lagipun setiap tahun keluarga ni akan ambik anak angkat. dah tentu ramai kan....

kenapa tiba-tiba aku tulis pasal cencaluk ni.... haha, setelah agak lama aku tak makan cencaluk, aku teringat, beberapa minggu lepas aku ada beli, hari ni aku terpandang botol cencaluk yang belum berbukak.... yum yum yum.... air liur aku tetiba menitik, lepas masak lebih kurang untuk makan tengah hari aku.... aku pun bukak, racikkan bawang, cili padi pastu perahkan air limau kasturi....

BON APETITE!!!!!!.............

ops lupa, ada satu lagi yang aku suka, korang tengok kat bawah.... tapi AWAS, takut-takut korang dilanda ke"lapar"an yang tak disangka-sangka....
.
.
.
.

OOooiii....perut sape berbunyi tu....hahahhah kan dah lapar.....!!!

Jumaat, 27 Mei 2011

kenapa lain kita tanya lain yang dijawab

salam...dah 3 hari tak update...eh.. 3 hari ke...entah... malas nak check bila last posting..

dalam masa tgh bizi nak pitam ni, sempat jugakla aku buat survey dalam facebook... dan aku pun curik2 la update... hahah bukan curik tulang tau.... tak elok tu.... meh kita tengok apa hasil survey....

soalan:
berapa pendapatan minima sebulan korang boleh definisikan sebagai "kaya"?
dan jawapan yang aku dapat... ada yang kena dengan soalan dan ada yang menyimpang..... hihihi.... 
1. tiada had minima la... tp, kena tgk pd saving. kalau gaji besar, dakinya pun sama besar... boleh panggil kaya ker? berlagak kaya boleh la kot. hahahahaha 
2.muahahahha.... kaya lah tu...kaya utang....
3. aku teringin sgt KAYA imannnnnnnn.....moga diberikan hidayah dr ALLAH swt....Amin... (jawapan keagamaan)
4.kaya?.....isteri dan anak2 yg soleh dan solehah adalah anugerah Tuhan yg paling baik untuk didefinisikan sebagai 'kaya'....hehehehe...sory xxxxx....tapi itu betul pada aku...heheheheh (jawapan ala2 keagamaan jugak)
5.kaya bukan sekadar dari pendapatan saja...... tu materialistic namanya.... kaya yang datang dari Allah - pelbagai..... tapi bukan kekayaang dari segi pendapatan cukup untuk melabelkan seseorang itu kaya...... kaya duit tapi miskin amalan dan sedekah - tiada guna.... (hati kosong - bekalan mati tiada)... kaya duit tapi miskin budi bahasa - tiada guna (menjadikan ia sombong dan bongkak).... kalau kaya - biarlah seimbang..... kita mulaka sikit sikit dan bina terus hingga berjaya tapi harus di iringi dan amalan dan sedekah kerana Allah akan menambahkan rezki mu lagi... dan menjadikan kami orang yang dihormati disamping kekayaan yang ada... (all in a package)...(hurmmm )
6. kaya bermaksud kalau anda berhenti kerja hari ni, berapa lama anda boleh survive...1 thn? 1 bln? atau 1 hari? (isskkk semakin speachless)
yang ni jawapan aku la...safe nye jwpn...takmo sesapa terasa....
" adoii...kalau menjawab soalan ekonomi ni...memasing fail...tak ikut skema jawapan...muahahahahahahhaahahhahahaha amacam ada berani ke jawab macam ni time exam? kih kih kih... keras perut aku gelak"
 pada pendapat korang camne plak ye...... 

Selasa, 24 Mei 2011

Arsenal Cabar pasukan bolasepak malaysia!!! chisss....

fuh.... gila betul la... ni dah kira hebat!... ARSENAL cabar team MALAYSIA!!!..... Panas berapi!!

heheh takdelah mengejutkan sangat... memang dah dirangka dalam program Jelajah Asia Arsenal ke Asia... tapi mesti best kan game ni...terutama kepada penyokong-penyokong arsenal.... dan kepada penyokong malaysia dan rakyat malaysia, nak jugak tau keupayaan pasukan malaysia sekarang ni... iyelah, nak letak penanda aras....

 jom serang stadium bukit jalil, tak kira korang sokong sapa, penuhkan stadium.... mari kita tgk kehebatan pasukan-pasukan ni... tiket2 korang boleh dapatkan dari kedai-kedai nike dengan harga RM58, RM68, RM108 dan tiket VIP RM388 tau call ticketpro 03 - 7880 7999

apa pandang-pandang? nak kena lempang?
 edisi-pendek : iskkk jangan sebelum game ada yang buat ramalan pulak ye.... sergah aquaria KLCC pasal nak carik sotong kurita suruh tilik sape menang....hahahha
sasuke di malaysia, peluang baik ni...korang takmo join? hape? tak tau sasuke tu hape? korang tgk klip kat bwh ni ha....


ya..!!! Sasuke / ninja warrior, bakal datang ke malaysia!!...anyway, kalau korang punya semangat dan kekuatan untuk sahut cabaran ni, korang bolehlah pergi ke Perhimpunan Sejuta Belia di Putrajaya... tunjukkan "kehebatan" korang...

walaupun skala cabaran mungkin kecil sedikit, tapi cukuplah untuk bagi korang satu cabaran yang mungkin "cukup mencabar kejantanan" korang tu...hahahha ape tunggu lagi...korang suka tunjukkan kejantanan korang kan....

anyway, gelanggang yang disediakan pun dipantau oleh penyedia teknikal dari jepun...jadi... rebutlah peluang ni....mana tau korang antara 10 orang yang jadi wakil malaysia untuk cabaran sasuke sebenar kat sana....

maklumat lanjut... korang klik kat sini www.sasukemalaysia.com

pendapatan penebang pokok RM3000!!!

tebang pokok, dapat RM3000...

tu pendapatan seorang penebang pokok kelapa di sebuah pulau peranginan.... cukup lumayan!

sesungguhnya bumi malaysia cukup bertuah kepada mereka yang bijak.... masakan tidak, di saat kita merasakan kesempitan, bumi malaysia adalah "lombong emas" kepada orang lain....

video

apakah masih relevan lagi pepatah "rezeki secupak takkan jadi segantang"?

atau....

"dari rezeki secupak, anda tentukan berapa gantang rezeki yang korang nak".....

fikir-fikirkan......

Ahad, 22 Mei 2011

edisi gatal jari

salam dan selamat pagi.... petang..... siang... malam..... ekh keh keh

alahai....gatal ah jari ni.... asyik dok nak mengetuk je....ketuk kibod, bukan kepala orang yang tak bersalah tau.... iskkk takla kejam sangat aku ni....

ermm waktu pagi ni aku dah dapat macam-macam info.... especially bab halal-haram... dari persatuan itu lah.... persatuan inilah....blog itu lah...blog inilah iskkk macam-macamlah... adoyai.... tah hape-hape tah....

lantak dioranglah nak buat ape pun....  nak tulis blog ke....nak sebar ape ke... tapi aku lebih suka tgk perangai orang.... lagi menarik-tertarik-dabom!!!

yang bestnya ada sesetengah orang tu, bila bercakap macam professor.... berdegar-degar sampai bergegar taik telinga... macam fakta....sekali diperiksa...laaa... jenis orang "kail panjang sejengkal yang menduga lautan dalam"... fakta dia aku boleh kategorikan sebagai FAKTAB!... kalo saman memang lumayan!

lagi satu.... khabar angin yang kadang sepoi-sepoi bahasa boleh dikatakan "tornado"...kan tak kena tu.... yang seronoknya.... ramai ternganga bila si-professor-faktab ni bercakap.... siap sebar-sebar lagi berita angin tu....

iskkk nak je aku bagi "angin sempoi tak reti bahasa"....mesti syahdu sampai terindu-rindu.... hahahhaha.....

adakah ini yang dinamakan "angin sempoi tak reti bahasa tu?

dah la... kadang bila kita "cuba menidakkan" dan tak sependapat dengan pendapat seseorang yang kononnya "professor-serba-tau" tu... (ke serba-tauhu?, buat tauhu sumbat sedap gak)... diorang cepat melenting....  tepuk dada tanya akal dan iman.... jangan asyik tak tepuk dahi orang.... karang kena saman!.... masa tu tepuklah dahi sendiri macam orang hilang akal.....

dari sakit kepala memikir...jom kita makan mee hailam..yum... yum... yum....

Sabtu, 21 Mei 2011

SEGMEN: PUTERI KASIH AJAK AKU BERGUMBIRA, aiseh... kena tag la pulak

adoi...adoi.... adoi...adoiii.... kena tag... nak layan ke tak? isshhhh aku segan arr.... apela gen fujita gi tag aku ni... ermhh takpe...aku layan kan aje....

meh sini aku join...baru ada kesempatan pagi ni.... alang-alang aku takleh tido lepas sarapan pagi.... anyway, nak tau dari mana puncanya.... sila tengok gambar dibawah....


dia ni lah tok dalangnya, kalau korang nak join, korang klik je kat gambar atas tu.... si gen fujita tu plak agen yang gi tag aku....punya lah ramai member dia....aku jugak yang kena tag...aku sorang pulak tu..... tak caya ko klik kat nama dia.... aku tak tipu...dia tag aku sorang je....

segmen dia.... camne aku boleh meng"hepi"kan diri.... uishhh banyak wooo.... korang tengoklah ape ke menda nya..... korang "scroll" ke bawah....hokey.... AMARAN: segala risiko adalah tanggungjawab sendiri, tuan punya blog takkan bertanggungjawab dengan apa-apa yang terjadi..... boleh menyebabkan kepelikan ringan dan reaksi-reaksi yang tidak diketahui oleh tuan punya blog.... hehehe... AWAS!!!!!!!!!!!

.
.

duit...yang ni memang boleh menghepikan aku....hahahha. ni lah punca aku boleh menghepikan diri... kalau tak caya, cuba korang bagi aku  duit time aku tengah termenung sorang-sorang.... (kalau duit tu rupanya macam kat atas, ko bagi aku 100 keping tau). korang hulur lah sambil senyum dan takyah kata ape-ape.... kompom aku senyum dan tak kata apa-apa jugak.... keh keh keh.
.
.
KACHING!!!!!!!!!!!

.
.



.
ataupun....korang belanja aku makan... uih... bukan gambar yang kat atas tu je.... tak kisahlah...asal korang belanja aku makan, kompom aku hepi.... alahaii....sape tak hepi kan.... orang belanja makan..
dan darjah ke"hepi"an aku akan bertambah mengikut bintang restoren yang korang belanja tu... 
NGAhahahHAHAHhhahaha.....

ermmm ada lagi tak?...

aku rasa 2 benda ni lah paling senang kan.... keh keh keh.... amacam.... ape ke perasan korang... eh... ape... korang perasan?

hak hak hak.... korang memang perasan.... huhuhuhu.... oi, oi...ape jetat dahi aku ni...jadi dahi ikan flower horn pulak kang.. kurang pulak kehenseman aku....

laaa...salah taip la pulak.... sori2... aku nak tanya...ape ke perasaan korang.... ???

........................................................................................................................................

eh...nak aku tag ke? oklah...sesapa yang baca posting ni secara otometik korang di "tag"... buleh tag kat dahi korang tak...huhuhu kuang hajaq sungguh ayat aku kan.... ah...tak kire...tak kire... korang kena tag jugak.... korang kena join....

...............................................................................................................................

idea tertangguh, adoyai... keje, keje keje

kalau semalam, idea takde tapi sempat nak update, tapi hari ni banyak idea, sekarang baru nak menaip....

ops... bukan nak cerita ape, cuma update untuk menunjukkan aku ni taklah malas sangat...kam...hahah oklah... hari ni kena tag dek member suruh join segment, so nantilah aku update pasal tu... besok mungkin, haha...

ermhh... tgklah, time keje pun curik masa nak update... rajin kan...ekekekek..... c ya tomorrow!!!....

Jumaat, 20 Mei 2011

edisi pendek berwajah baru!!!

salam....
alamak...dah basi baru nak buat enti...ape da tuan punya blog....

kejutan....? ah...tak kut.... sesapa yang dah melawat blog ni sedari lepas subuh tadi mesti perasan.... layout dah baru.... header mungkin dari semalam dah perasan...pun baru jugak.... iskkk serba baru, macam masuk blog orang lain la..... hehehe selagi namanya edisi pendek.... itulah blognya dan owner dia tetap sama....

"sekali air bah, sekali pantai berubah" - hari-hari kalau makan lauk yang sama mesti muak kan.... hilang selera, putus selera.... sesekali jugaklah aku segarkan balik blog aku dengan layout yang baru.... aku renovate habis-habisan dan inilah hasilnya....

tapi simple...takde header flash "berjoget2" lagu-lagu berdendang.... macam sunyi je kan.... sebenarnya ada sebab kenapa.... aku nak blog aku lancar dan dapat load dengan cepat.... jadinya takdelah terhegeh-hegeh bila nak load....terutama sistem komputer aku yang usang ni.... aku andaikan kalaulah gunakan sistem aku sekarang blog dapat load dengan pantas, maka dengan sistem terkini....dah tentu "lebih pantas" kalau tak "sepantas kilat!"syok kan.....

lagi satu, kenapa aku tak letak widget lagu ke, ape ke.... dulu aku pernah letak, ramai komplen, siap dengan ugutan tu.... "blog ko ni kan, boleh buatkan aku sakit jantung, tengah sedap-sedap aku layan mp3 lagu anuar zain, lagu ko lak menyalak, kalau camni aku boikot blog ko" perghhh.... tajam menikam, pastu aku cubalah promot radio-online member aku..... dah lama dah aku nak promot dalam blog tapi coding radio tu aku tak dapat....sampailah satu masa....aku dapat idea, aku bukak source code blog member aku, cari coding radio-online dia... dah dapat, aku pun tampal lah.... berpusu-pusu lagi komplen, firefox crash lah.... pc hang lah... hape lah.... adoyaiiii.....

dengan segera sepantas mee segera 3 minit, aku buang semua widget lagu dan radio..... apa-apa widget yang bergerak pun aku buang sama....nah, ambik korang.... blog aku kaku, beku dan sunyi macam tanah perkuburan.... jangan kata lagu, bunyi cengkerik/riang-riang pun takde....hahahhaha aman dunia....

dan hasilnya....yang dulu tu lah...sekarang ni segarkan balik.... saja nak matchkan dengan header baru tu.... nak buat macam laman surat khabar klasik.... ekekekeke....

Khamis, 19 Mei 2011

siapakah top referral blog aku

salam...

dah beberapa bulan aku agak aktif dalam berblogging...ternyata, masih jauh lagi perjalanan untuk blog ni jadi seperti blog-blog lain...yang hit sehari mencecah 4 angka.... uishhh jauh...jauuuhhhh sesangat.....

tapi hari demi hari, aku dapat rasakan kemajuan.... walaupun tak semaju blog-blog mereka yang dah lama berkecimpung dalam dunia ni, aku tetap berpuas hati.... kerana apa, dari 126 follower, sekurang-kurangnya aku boleh dapat 20 - 30 peratus hit sehari..... ermhhh ok lah tu.... dari langsung takde kan....

dan dari apa yang aku selongkar, selain widget cbox/shoutbox.... juga promot kat facebook, top referral website masih diungguli oleh blog den cdo!.... dah mencantas blog ben ashaari.... hahaha sori encik ben.... referral anda telah dipotong dengan jayanya! so... kat sini aku bg link sekali lagi untuk blog pakcik exCdo ni... korang bacalah entry dia...menarik tau.... terjah kat sini http://excdo.blogspot.com/

hehe...saja promot blog dia... ape taknya, memula aku baca... dalam 3 minggu lepas hit dia cuma beberapa ratus je...tapi sekarang...perkhhhh 5 angka! dan aku tak nafikan... memang superb blog pakcik ni....

oklah...ape kata korang terjah blog dia...pastu korang bagi komen kat aku...aku nak tau gak pendapat korang.... sekurang-kurangnya korang bolehla belajar sedikit dari segi gaya bahasa dan kematangan dia berblogging.... dan bersedia untuk tersenyum sorang-sorang.....

header baru, mak aih, dah macam surat khabar zaman dulu-dulu

takde idea.... takde idea...ada plak suruh aku perah idea... hahahha punyalah perah idea, "cuba test power" nak buat header baru (dah jangkit penyakit blogger suka tuka-tukar header) hahahha jgn marah ye kengkawan...

tada,,,ni lah dia header baru tu..... korang tgk kat atas tu lah....malas pulak nak upload....

wekkkk.... :P

apa pendapatan korang...eh..pendapat... marah pulak korang aku tanya pendapatan kan..... hehhehe

ala...biasa-biasa je header ni...bukan guna software yang bang-boom-bang pun.... dah macam surat khabar klasik je aku tgk....hahahha

hari ni takde posting ye, saraf otak kurang aktif...

salam....

hari ni takda posting...bukan takde idea tapi asyik idea lama je menerjah minda....

takpelah.... saya budak masih hijau dlm blogging ni.... kalau paksa-paksa sangat, tanggal pulak saraf-saraf halus dalam otak.... hihihi alasan....

oklah...tenang-tenang aje... malam karang mkn mekdi.... tgh nak kumpul gelas buat koleksi... yeh.yeh... gelas free la katakan....

p/s: eh tak posting ke? ni ape ke bendanya? dah dasar blogger, blur pon nak post blog jugak.... eh...he

Rabu, 18 Mei 2011

this yummylicious vanilla cream is my another lucky follower

salam...

yum yum yum... i love all about vanilla..... eskem vanilla, kek vanilla... coke vanilla.... etc... etc... and all about vanilla....

and ofkos i smoke vanilla flavoured tobacco....ops... jgn ikut aktiviti "berbahaya" ni tau....

cukup...cukup.... semalam,  aktiviti blogging ramai yang slowdown...maybe pasal cuti hari wesak kut...aku rasaramai yang apply AL hari isnin...tu yg macam ramai je kene wabak "bluesmonday" aku agak jelah...pasal aku tetap keja macam biasa... cuma bertambah lagi koleksi "replacement off" aku...hehhehe

mesti ramai yang terkejut...tadi aku dah promot follower ke 122, ni aku promot yg ke 123 plak...ape ke halnya kan... senang je... ni segment aku secara "diam-diam ikut selera"... aku tau bahasa yang aku gunakan dalam blog ni mungkin agak "kerek"... tak kisahlah apa korang nak cakap.... yang penting my blog is my blog... so terpulang kat aku kan.... hahahha kerek lagi tu....

okeylah...yang ni folower aku yang ke 123....siapa orangnya.... SHA!....



selain nombor folower cantik, nama blog dia pun mengingatkan aku dengan eskem vanilla....  huk huk huk... teringat masa aku keje FnB dulu...asyik "colek" eskem vanilla dalam aisbox.... hahahhaa

header follower ke 123


lagi satu, lawatan mengejut dia ni sekitar jam 4 pagi.... uiks...ni study ke...apa ni.... hik hik hik...tak kisahlah... aku pun pernah muda dulu dan tidur pun santak subuh..... well, masih awal... skarang ni pun "awal pagi" kan... awal tu.....relax la beb.....

oklah....cukup, nanti aku bertambah merapu-rapu.... korang buatlah lawatan sambil belajar ke.... terjahan mesra ke.... berkenal-kenalan ke.... follow ke... ape2 je lah.... bagi support kat kawan kita ni.... klik sini http://ainshafinas.blogspot.com

seperti yang dijanjikan...blog ni akan tersenarai dalam senarai "yang teristimewa" aku....

aku doakan dia cepat mamposs!!!

hari ni, aku rasa marah sangat....
kenapa,
bila ada seorang manusia lain sedang sakit,

ada di antara kita terus terusan membenci dia,

sehingga ada yang sanggup mendoakan kematiannya

kejam sangatkah manusia zaman ini

namun aku tahu...

sukar untuk kita menghapus api kebencian....

..................................................................................................................

hari ni, tun mahathir diberitakan dimasukkan ke hospital, jangkitan paru-paru, dan kerana ini jugalah aku rasa marah dan terkilan... kenapa... ada segelintir dari kita sanggup mendoakan kematiannya.... beristighfar aku..... aku faham, bukan semua orang suka kat dia.... 

tapi bila aku berfikiran sebagai manusia, aku rasa sedih...bukan sedih apa, terbayang, ketika aku tengah sakit, datanglah seorang pelawat yang tak pernah aku kenal, berdiri kat sebelah aku lalu mendoakan...

"Ya Allah, kau cabutkanlah nyawanya, sesungguhnya dia telah berlaku kejam".....

camne korang rasa... mesti sedih dan terkilan kan.... 

aku pun terfikir jugak...kalau benda yang sama terjadi ke atas orang-orang yang korang sayang.... sakit terlantar dan tiba-tiba ada pelawat yang mendoakan dengan doa yang sama.... apa korang rasa? 

tepuk dada tanya akal dan iman.... apakah kita seorang manusia yang kejam?

aku mencari, tapi ada ke yang sudi?

dari semalam lagi idea ni dok kacau dalam kepala otak aku.... iskkkk punyalah menggangu sampai aku tak boleh nak tido.... adoyaiii...



rasa-rasa jarang kita jumpa blogger-blogger yang guna loghat negeri dan bahasa daerah untuk blog diorang kan? kalau ada pun, jenis yang memang berani.... almaklumlah, berapa kerat sangat yang paham bahasa daerah kan....

 tu yang aku nak carik tu....pasal sumthing rare is sumthing valuable....  jadi, aku nak adakan pencarian blog-blog dalam loghat sesuatu negeri, atau bahasa daerah dan juga blog-blog yang yang menggunakan bahasa-bahasa suku kaum pribumi.... ermhhh ada tak yang tolong aku kali ni?

kriteria blog yang aku nak cukup mudah.... pilih salah satu kiteria kat bawah ni.....

1. blog yang 100 peratus gunakan bahasa daerah/loghat negeri.

2.blog yang menggunakan bahasa campur (bahasa melayu+loghat/bahasa daerah) di kebanyakan entri-entrinya

3. yang ni very2 strict, BUKAN blog politik hokey!

haa...senangkan, jadi ape tunggu lagi.... kalau blog korang menepati kriteria yang aku nak tu....masukkan link blog korang dalam ruangan komen...

disebabkan aku buat pencarian, andaikata ada blogger-blogger lain yang tahu/pernah jumpa/mengenali, bloger-blogger ni, bolehlah tinggalkan link diorang kat ruangan komen tu jugak..... sebagai penghargaan, korang yang suggest link dan aku terima tu, aku akan masukkan dalam bloglist "hanya yang teristimewa" aku....

terima kasih "in advance" kat korang semua....

lagi mereka yang bertuah, pengikut ke 122!!!

jeng jeng jeng.... seperti yang dijanjikan, entry penghargaan untuk follower bertuah.... kali ni pengikut ke 122!

tak cukup beso sila klik


mesti ada yang kata.... "ape ke istimewanya no 122 tu kan...kenapa tak no 123? kan ke lebih afdal kalau nak diikutkan...."

pasal nombor tuh memang takde istimewanya....tapi gaya bahasa dia memang istimewa... "ate, ni 1st time teman jumpe blog ghope ni"... ekekek rasa-rasa dah dapat klu kan..... tu lah istimewanya....

entri dia santai, taklah berjela, tepat pada sasaran...( taklah macam entri aku...merapu-rapu)... penggunaan loghat peghak tu yang menarik hati nak membacanya.... dan mendatangkan sati idea untuk aku menjalankan pencarian blog-blog yang menggunakan bahasa daerah untuk aku masukkan dalam bloglist aku.... heheheh... macam ada tanda-tanda nak kene renovet je blog aku ni.... tunggu entry seterusnya....aku buat pengumuman....



ada masa korang terjahlah blog brader kita ni, http://dkosonglapan.blogspot.com 

nak berkenal-kenalan ke, ape ke...lantok kome...opsss....

Isnin, 16 Mei 2011

cara terbaik mempromosi kesedaran untuk kitar semula

 
kitar semula....

ramai yang tahu, ada yang tak tahu...

tak kurang jugak yang buat-buat tak tahu......

atau......

keegoan dalam diri yang selalu membisikkan...

"ah...tu bukan kerja aku"

 
SELFISH!!!!!!!!!!!

tapi aku tertarik dengan idea kat atas ni, jika sebelum ni ada seorang remaja yang berfikiran "diluar kotak" dengan mengadakan flashmob (menari beramai-ramai di tempat awam dan terbuka kepada sesiapa sahaja yang nak join) untuk membantu kanak-kanak diseluruh dunia, mengapa tidak kita buat gaya flashmob untuk banyak perkara.... well, tak salah kita ikut sesuatu yang boleh berkesan kan....

agak-agaklah kan, kalau korang berpeluang nak buat camni, korang minat tak? kalau berminat, ape kata kita buat satu kumpulan dan gerakkan aktiviti yang sihat ni.... amacam?

Ahad, 15 Mei 2011

a picture speaks a thousand words, but a human.....

a picture can speaks a thousand words.....



but.................

a human can speaks a thousand word without a single picture..

much much more worst....

MOST OF THEM CANNOT "PICTURE" OUT

what are they talking about!

kata pujangga, silent is golden, diam itu lebih baik dari berkata yang sia-sia, atau.... yang paling baik adalah.... SENYUM, TAK PERLU KATA APA-APA.... sedekah yang paling murah tapi pahalanya cukup mahal!!!!


Sabtu, 14 Mei 2011

bestnya kalau dapat kawin lebih dari satu

salam...

aku masih takleh tido....ntah kenapa ntah....mata kelat... semalam pun tido 3 jam aje.... gatal pulak nak membaca surat khabar.... aku jengah metro, aku jengah berita harian, aku jengah utusan.... ermmm panas lagi rupanya topik ni.... rasa dah dekat seminggu dah...

sumber :harian metro, klik gambar kalau nak baca berita

ni semua gara-gara pelakon/pelawak popular kita mencukupkan kuota... kuota apa? bukan kuota nak masuk universiti lah.... kuota yang mungkin jadi idaman lelaki.... KAHWIN 4!

aku tau...ramai yang senyum sendirian...atau mula berangan-angan.... mungkin juga dah mula memasang strategi... betul tak guys.... ?

tipulah kalau tak pernah terlintas dalam benak hati korang... bestnye kalau ada bini sampai 2,3 atau 4.... macam bahagia je kan...hak hak hak (lepas tu senyum sorang-sorang sambil berangan-angan, mata memandang siling, tangan letak kat dahi.... termenung sendirian)

yang pompuan...aku tak taulah.... rasa diorang ni pantang sikit kut benda-benda ni.... sampaikan dengar perkataan "tambah" je...muncung dah boleh sangkut "hanger".....hihi...jangan marah ye kaum hawa sekelian.... jangan pantang sampai encik hasben tanya nak tambah nasi pun kena "serangan mengejut" piring terbang dan mangkuk berhayun! pantang sungguh dengan perkataan "tambah" dan yang semakna dengannya.....

balik kepada topik, kalau sang lelaki yang dengar, mesti ada cakap betapa bahagianya abg salih yaacob ni, tak kurang yang cemburu, dan ada yang tersengih.... dalam hati, cuma  diorang aje yang tahu....  tapi pada aku, kalau dia mampu... tak salah nak cukupkan kuota, lagipun, aku tak pernah dengar rumahtangga dia bergegar dan bergoncang.... kalau setakat vibrate tu, tak tau la plak...

huh, dengan status sebagai seorang artis, memang aku respek habis.... bukan kita tak biasa baca, baik kat blog gossip atau majalah hiburan, baik dari hollywood, bollywood, kollywood (eh ada ke?) sampailah kat tanahair kita sendiri.... kadang tu, kahwin 2 3 tahun dah bergoncang, lagaknya macam kena gempa bumi 9 skala ritcher! padahal...masalah yang timbul tu, cukup kecik...tapi gegak gempita seluruh alam....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
asalkan korang mampu dan adil, tambahlah....cukupkan kuota.... dari dok huha sana...huha sini... skandal sana, skandal sini...baik kahwin kan? dapat jugak meramaikan umat Nabi Muhammad....

buat lelaki-lelaki macho kat luar sana, kalau korang rasa korang lebih macho dan rasa diri tu lebih berintergriti dari abg salih kita ni, mesti korang boleh mencukupkan kuota punyalah.... mesti hidup korang semanis madu dan kurma....

tapi....agak-agak koranglah, boleh ke korang berlaku adil? adil yang macammana....?

adil ni bukan setakat nafkah batin je tau.... nafkah ni memang orang boleh adil.... tapi aku rasa ramai yang fail pasal nafkah zahir.... korang bayangkan la.... korang ada 2 bini, confirm korang kena sediakan 2 buah rumah kan.... kalau sorang korang bagi rumah teres harga RM250k, dah tentu sorang lagi korang kena bagi rumah dengan harga yang sama.... baru adil kan?... tu baru bab rumah....cuba korang fikirkan bab-bab yang lain... bab belanja dapur, bab belanja itu, bab belanja ini, bab kereta dan macam-macam bab lagilah.... persoalannya, kalau korang cakap korang adil, korang audit balik adilnya korang tu.... seimbang tak?

terus terang lah aku katakan, bab adil ni lah yang membuatkan aku sendiri akan fikir banyak kali kalau berhajat nak tambah nasi....eh...tambah bini.... serius!, karang, elok-elok rambut aku yang agak tebal macam hutan belukar, terus gondol jadi padang pasir.... hak hak hak....

aih...rasa macam merapu lak entri ni.... ah...lantaklah... ape-ape hal pun kan... wahai lelaki kat luar sana, kontrol sikit ego korang ye.... bawak-bawak berfikir dengan rasional.... ni aku cerita yang dah kawin nak menambah, yang belum kahwin tapi nak ber'gf' ramai tu.... tak masuk dalam "coverage"... pasal aku pun tak tau nak tulis camne....hehehhehe.....

anyway.... tepuk dada tanya akal....jangan sampai satu hari nanti kita dok tepuk dahi macam orang hilang akal.... keh keh keh

eh he, entry tak hilang la

yahuuu....macam tau-tau plak blogger-dot-com ni, aku tgh malas nak update pasal beban keje, tengok-tengok diorang load lagi...hehehhe bagus lah....

mesti korang pun hepi gak kan...almaklumla...kadang sesetengah entri tuh punyalah letih nak menaip, tup tup hilang...magik!... mesti sakit hati...

takpelah...korang selongkarlah bbrp entry kebelakang aku... tgklah sapa yg bertuah, ape yang aku buat...mana tau ada ape-ape yang korang minat nak baca....

happy blogging!

Jumaat, 13 Mei 2011

blogger-dot-com buat mentenen server, aku plak terpaksa mentenkan minda

salam... GGGrrrrr.....masih berbekas marah ni... (kekononnya)

wah...memang betul aku gian nak update blog... walaupun cerita tah-hape-hape, tapi aku tetap gian...

ni lah akibat penangan blogger-dot-com buat mentenen server....gatal je jari... iskkk

lagi satu, kesian kat follower ke 111 aku tu...baru aku promote dah ilang entry pasal dia...takpe, aku upkan balik entry pasal dia esok.... walauapepun...memang dia betul-betul bertuah...sempat wat entry kejap...terus magik, blogger-dot-com punya server "tergolek" bergolek-golek down... memang bergegar lah blog dia tu... esok...kalau korang nampak review blog, korang gegar sama dia punya blog hokey!

ermhh dah dapat buat entry ni... lepas la gian skit... cuma 2  entry aku lenyap tak dapat dikesan...kesian kat entry tu...tak sempat simpan draf...takpelah, kalau aku rajin...aku up balik...sekarang ni aku tgh keje... tak siap plak keje aku...hehehe... jumpa lagi ye....

Khamis, 12 Mei 2011

siapa yang bertuah? my 111th follower lah!!!!

jeng jeng jeng!!!!!!!!!!!!!!!!!!

entry seblom ni nak carik hit yang ke 1771, mungkin lambat lagi kut....atau ramai yang tak perasan... takpelah... tak kisah pun... kalau ada yang terlepas atau tak perasan...... tapi hari ni nak mengumumkan.... ada sorang ni agaknya sorang yang very lucky lah.... pasal dia dah "terikut" blog aku yang ke 111....

wops...takde kena mengena dengan no 11 PM kita si dato sri Najib Razak wokey....

nak tau siapa dia?..... (drum roll) .... ape ke tak semangat pemain drum ni...kuat lagi.... (adoi!!!....ko baling aku dengan cymbal ye...potong gaji!...hehhehe )


eh nampak tak? ape dia, kecik sangat? cubalah gatalkan sikit jari tu klik kasi beso....iskkk korang ni..... cuba klik....cuba.... ape? tak nampak jugak? isk isk isk.....

 
http://nadiazuhaida.blogspot.com/

ni lah dia..... blogger tu.... kira bertuah la dia.... walaupun hadiah tak seberapa.... sekadar aku masukkan dalam bloglist tanpa ada sekatan, harap-harap dia suka.... nak klik sini pon boleh kalau nak ziarah....

oklah korang....korang rajin-rajinkanlah jari tu terjah blog dia... jadi follower dia ke.... bagi support hokey!...

yang lain-lain, mana yang tak rasa bertuah lagi tu..... sabo...sabo....jangan korang buat propaganda "kite bako" udah le yeop!.. hehehhe

masih ada masa dan ketikanya...selagi aku masih bernyawa!...

Rabu, 11 Mei 2011

kampung sijangkang? ape ke "tuuuut" nama kampung tu....

salam....

mesti sesapa yang pernah datang atau tinggal kat kampung ni marah kat aku.... ada aku kena baling dengan batu-bata kalau dia jumpa aku kat kampung... sabar... sabar.... jangan melatah sangat, relax la beb, baru nak buat tajuk sensasi korang dah marah sampai nak rejam batu-bata....

kelab basikal klasik klik umej utk baca aktiviti diorang
 alamak, basikal klasik la, tak sangka, minat ni mula bercambah kembali dengan suburnya. hahahha ape, ingat kereta klasik dengan motorsikal klasik je ada peminat ke... tengok, basikal klasik pon ada peminat la.... tapi aku, tetap dengan mountain bike (mode poyo, boleh tak?) anyway korang klik je kat gambar tu untuk korang baca blog diorang... ataupun korang klik kat sini --> http://anjungsepedaantiksijangkang.blogspot.com

korang akan disambut dengan pintu gerbang ni

yahhh aku selongkar lagi dan lagi.... tu dia, jumpa lagi... ada orang buat review pasal pintu-pintu gerbang yang menarik, tersenarai lagi, walaupun pada aku agak simple, tapi berjaya menarik perhatian orang tu dah kira bagus! Lokasi, jalan batu 8..... nak baca lagi --> http://www.malaysiaria.com.my/forum/topics/pintu-gerbang-yang-unik

pasar basah kampung sijangkang

pasar basah yang di pusatkan, ala-ala pasar borong gitu... ala-ala aje lah. satu kemudahan baru untuk penduduk kampung membeli barangan dapur. dulu pasar basah adalah terdiri dari "gerai pacak" kat pekan batu 1. tapi sekarang, disebabkan trafik dah meningkat dan usaha untuk memperkemaskan "impresi" orang ramai, maka kemudahan ini dibuka....






hihi...tiba-tiba aku terasa korang mesti maki aku. mesti korang cakap, aku ni terlebih poyo... lantak korang lah.... jangan jeles kalau kampung korang takde industri buat kapal.... syukur kat kampung aku ni adanya sungai yang agak lebar (secara teknikal aku tak tau tapi kalau dalam peta seberang tu pulau, ke korang panggil menda tu selat?) kompeni anak tempatan dengan nama NGV Tech mengeluarkan kapal-kapal yang ditempah oleh syarikat perkapalan dalam dan luar negara... bukan kapal kayu ye.... baca berita di sini

dan baru-baru ni, pusat logistik proton pun baru dirasmikan, ermhhh tak sangka, kalau dulu kampung ni hanya rancak dengan industri pertanian. kalau ada pun, kawasan industri di kawasan perdagangan bebas yang taklah sebesar mana, tapi sekarang perlahan-lahan kegiatan ekonomi semakin rancak.... sampaikan, "your pocket will be blasted if u wanna buy a piece of land" kat area ni....

last but not least, redakan kepanasan korang akibat ke"poyo"an aku.... enjoy gambar "sungai" yang aman damai ni.... aku rembat gak dari pakcik google....

mendamaikan kan.... ak rindu nak ke sungai ni, boleh mancing tapi hasilnya.... hehe


aku sendiri sebenarnya anak jati (ingat, anak jati, bukan anak jeti!) kampung ni. membesar dari kecik sampai habis sekolah sebelum aku "merantau" mencari pengalaman hidup. kampung yang aman. hari ni aku bukan nak cerita pasal kampung aku dengan detail, cuma gatal-gatal tangan terai google nama kampung aku ni, alamakkk boleh kembang tak kuncup hidung serombong aku... hahhahha... ni lah hasilnya. saja nak memperkenalkan kampung aku....  harap korang enjoylah ye.....

Selasa, 10 Mei 2011

harga gula naik la woii!!!!

salam....

dah sehari tak menaip.... merenyam betul la jari jemari ni.... ahai.... tu lah kalau dah suka blogging.... ermmm mulai semalam harga gula naik 20 sen kan? apa reaksi korang eh.... ?? mesti korang tak puas hati kan.... sampaikan dari peniaga, pemborong, penjual kuih, kedai mamak bahkan sampai perdana menteri pun korang sungutkan.....

dan macam-macamlah alasan...baik dari pengguna dan dari pihak yang menaikkan harga.... aku kat sini bukan nak cakap atau bersungut pasal harga gula naik ke hape...takmo ikut stream korang ah.... balik-balik cerita benda sama.... naik, naik, dan naik....haishhhh....tapi kalau ada satu barang tu tak naik....menggelabah macam dunia nak kiamat, segala macam akar, binatang atau serangga sanggup ditelan!

aku sebenarnya tertarik dengan satu alasan ni, GULA MENYEBABKAN PELBAGAI MASALAH KESIHATAN....dan bila kenaikan gula berlaku, maka alasan ni lah yang "dinyanyikan" semaksima mungkin. pada aku, lagu kalau selalu diputarkan mesti korang bosan kan.... tak caya. cuba korang mainkan lagu justin bieber 10 kali berturut-turut, dari kena bieber fever boleh terus dengue fever tau! bak kata aku, macam promosikan "berhenti merokok di bulan ramadhan"..... yang aku jumpa bertambah kuat orang isap rokok adalah.... kan...kannnn....

cadangan aku, dari korang dok berbuih mulut keluar stetmen yang kononnya nak nasihatkan orang tu, cuba korang letakkan advertisement ngeri macam kat kotak rokok, print kat pembungkus gula.... kalau kat kotak rokok mungkin tak berjaya pasal perokok sememangnya "orang yang berani mati".... atau kalau dah "nak mati" baru berenti.... tapi cuba bayangkan, setiap kali menyudu gula kita ternampak kaki yang membusuk, membengkak ditambah dengan tulisan-tulisan yang  meloyakan, agak-agak korang berselera lagi tak korang nak menyudu gula tu?

hilang selera? bagusss....
ni contoh gambar yang boleh diletak....hilang selera kan

silap haribulan, nak minum pun hilang selera.... haaa...kan dah kurang penggunaan gula tu.... mesti lepas ni orang takkan berebut-rebut nak beli gula kan.... especially bila ada ura-ura gula kekurangan bekalan. nak beli je nampak advertisement tu.... kaki busuk.... yek! ... nak beli kuih yang manis-manis pun teringat kat advertisement tu... lagila...eee yeeekkkkk!!!!!!!!

dan ada baiknya advertisement ni digunapakai diseluruh dunia untuk menyedarkan pengguna..anyway, kalau ada advertisement compay nak ambik idea aku ni... korang jangan main rembat je..... aku tau siap korang....aku lempang laju-laju....lainla kalau korang bayar barang RM10k ke, RM20k ke.....

kaching!!!!!!!!!!

Isnin, 9 Mei 2011

saya mintak "keturunan" tuan!

kisah ni terjadi ketika aku masih menuntut di sebuat ipt di selatan tanah air, ketika itu setiap penuntut diwajibkan untuk menghadiri kursus BTN. aku yang sememang aktif dalam kegiatan rekreasi ambik keputusan untuk join kursus masa cuti semester. disebabkan "jiwa" adventure yang menebal, kitorang cuba mencari lokasi kursus paling jauh.... dan akhirnya, kitorang ambik keputusan untuk memilih kem kaki bukit di perlis. kem ni terletak di hutan rekreasi gua kelam, satu tempat baru yang menarik.... bisik hati kecik aku.... aku rasa kengkawan aku pun merasakan perasaan yg sama.... cantek.....

dalam kursus ni ada satu aktiviti yang sememangnya jadi kegemaran aku... iaitu abseiling. menuruni tebing menggunakan tali.... kepada yang tak biasa, memang aktiviti ni "menggayatkan", sebelum aktiviti ni dijalankan, satu taklimat ringkas dan demo diadakan. safety... tali....cara pakai harness, bla...bla..bla....

"baiklah...semua dah faham...kita mulakan, saya nak peserta lelaki mulakan dulu" arah jurulatih...

"mari kita tengok, kental tak jiwa lelaki ni, ke menggeletar macam pondan" sambung jurulatih tu menyindir. depan peserta pompuan pulak tu.....

bergerak dalam barisan kitorang mula mendaki bukit untuk ketempat abseiling. satu tebing bukit setinggi bangunan 3 tingkat.....

"ingat, sebelum turun, mintak izin, TUAN, SAYA BLA BLA bin/binti BLA BLA mintak keizinan untuk turun, TUAN!" pesan sorang jurulatih yang mengawasi peserta di tempat permulaan....

disebabkan ramai antara peserta lelaki adalah ahli kelab rekreasi, maka mudahlah diorang menjalankan aktiviti ni.... lepas sorang, sorang.... macam-macam gaya, ada yang 4 kali lompat dah sampai tanah, ada yang buat aksi spider (upside-down) dan macam-macam lagi lah.... saja, nak bakar semangat yang lain-lain....

ketika inilah ketegasan jurulatih agak kendur, terhibur dengan gelagat sesetengah peserta yang penuh skill dan tak kurang yang terketar-ketar kegayatan..... entahlah...kitorang yang dah lepas ni sentiasa memberi rangsangan dan sokongan padu untuk menaikan semangat diorang.

tiba-tiba dipertengahan aktiviti, terdengar satu suara yang lantang tapi agak bergetar meminta izin yang menyebabkan dahi berkerut dan mulut terlopong.....

"tuan, saya bla-bla binti bla-bla minta "KETURUNAN", tuan!!" dengan penuh yakin ......

HAaaahhhhH?!!!

tak lama lepas tu berderai gelak ketawa....baik jurulatih baik peserta.... yang menyebutnya pun terpinga-pinga sebelum tergelak sama....

adoyaiiii......

"kalau nak keturunan, saya yang patut mintak izin!" laung jurulatih yang kat bawah tadi sambil sambung gelak

"maaf tuan...tersasul!" balas peserta pompuan tadi.... ada nada gelak yang tak dapat disembunyikan....

"dah...turun, adoii...ko buat aku tergelak besar pepagi ni" balas jurulatih tu....

kitorang yang kat bawah ni dok tergelak-gelak.... peserta pompuan tadi dapat buat dengan konfiden.... hilang terus gayat...tak taulah, nak kata malu, muka dia ceria semacam... yang nyata, pagi tu, memang jadi sesi "ice breaking" paling berkesan...

aktiviti selepas tu memang kitorang bergerak sebagai satu pasukan. macam dah biasa dan kenal lama. apa pun, itulah perkara yang menjadi memori paling manis yang kuat terpahat dalam memori ingatan aku.....

Ahad, 8 Mei 2011

cap kali cap, permainan menghiburkan masa camping

salam sume....

hati masih berbunga.... pasal semalam follower dah cecah 100, syukur..... sekurang-kurangnya jari jemari ni akan terus gatal nak menaip.....

aku tak taulah, korang pernah tak dengar pasal game cap kali cap ni.... game ni dulu aku selalu main masa camping atau masa mengikuti aktiviti rekreasi.... game untuk mengisi masa tatkala malam dan masa tu dah takda aktiviti lain.... walaupun berkhemah, takkan nak layan hening malam sunyi aje kan....

game dia mudah, peserta duduk dalam bulatan, dan sorang akan jadi leader untuk memulakan satu-satu aksi, kebiasaannya kitorang mulakan dengan aksi mudah....dan peserta berikutnya hendaklah mengikut aksi leader tersebut, bermula dengan tempo yang agak perlahan sambil menyebut "cap kali cap....kali cap...cap cap".... aksi dimulakan... kebiasaannya dengan... tepuk tangan.... maka bermulalah... cap kali cap....kali cap cap cap......cap kali cap...kali cap cap cap.....

di sini leader akan menukar aksi selepas sahaja habis menyebut cap kali cap, kali cap cap cap, dan peserta sebelahnya akan terus mengikut tersebut dan diikuti peserta berikutnya. dari tempo yag perlahan.... leader akan menukar gear kepada tempo yang lebih laju.... dan aksi yang pelbagai.... ikut sukalah aksi camne nak buat.

kalau korang nak tau camne game ni dimainkan, korang terjah video kat bawah ni ha.... memang have fun habih


tu diaa....contoh game cap kali cap tu.... kalau yang ni...sapa tersilap akan tersingkir... tapi kitorang dulu bukan nak cari pemenang.... jadi sesapa yang ter"silap" langkah, akan menerima hukuman mengikut selera kitorang...antara hukuman yang aku tak boleh lupa... "memberi ciuman mesra kat tiang"... "menyanyi dan beraksi hindustan dengan pokok", "dipaksa kentut dalam masa seminit" "aksi anda sebagai seekor langau", "membuat pengumuman yang anda ada ketiak berbau unik" dan macam-macam lagi lah....

kadang-kadang game ni buatkan aku tersenyum sendirian.... walaupun dah lama, sesetengah aksi tu masih segar dalam ingatan, terutama memori masa aku join "kelab rekreasi mahasiswa UTM" dulu.... korang memang superb!

Terima Kasih atas sokongan, dan inilah pengikut yang ke 100!

Salam...

terima kasih, terima kasih dan jutaan terima kasih diucapkan.... sudi jugak korang ikut blog "bercelaru tanpa fokus" ni....

tak tau apa nak diucapkan.... selain dari ucapan terima kasih....

klik kasi beso...kalau nak tgk siapa yang bertuah tu....

dan hari ini aku nak umumkan.... buat kali pertama, pengikut blog ni dah cecah 100... walaupun tak sebanyak mereka yang hebat, atau mereka-mereka yang berjaya mendapatkan 100 pengikut dalam masa yang singkat, aku tetap bersyukur.... disebabkan koranglah...aku terus menaip... walaupun blog ni dah dimulakan langkah pertamanya bertahun dulu.... cuma baru beberapa bulan ni aja aktif...

siapakah yang ke seratus tu? tengok gambar di atas.... dan nama yang bertuah.... adalah... (drum roll)....

ni lah blog tu...klik kalau nak terjah
Blog berhabuk bertulis.... tuan dia czueka zulaika...boleh klik SINI jugak kalau nak  jenguk blog dia

disebabkan dia yang ke 100, maka tanpa kompromi aku masukkan dia dalam bloglist aku...

lepas ni mungkin nak cari yang ke 200....300... dan seterusnya...kita tengok sapa yang bertuah....

hit dicari siapakah yang bertuah kali ini

perhatian untuk semua blogger dan follower, aku tengah mencari mereka yang bertuah.... siapa yang bertuah? haaa....aku mencari siapa yang berjaya masuk dalam blog ni dengan hit bernombor 1771, cantik kan no tu.... semestinya....

kenapa dengan no 1771 tu? kalau nak tau... itulah hit ke 3000 untuk blog ni.... jadi, mintak kepada sesapa yang berjaya dapat hit 1771 tu buat entry ringkas, tampalkan hit counter yang menunjukkan angka 1771 tu.... dan tinggalkan link dalam ruangan komen.

aku dengan senang hati masukkan blog korang dalam bloglist aku.... senangkan....

Sabtu, 7 Mei 2011

nostalgia war game, kombat zaman kecik kecik

salam semua....
dah 2 hari aku tak buat entri.... tuan punya badan tetap bersemangat, cuma memori dan ingatan dok berterabur.... almaklumla... nak cerita pasal nostalgia, dah tentu kena cari dan selongkar balik memori yang tersimpan... ibarat nak carik kotak yang dah 30 tahun tersimpan dalam stor, dah tentu ambik masa kan.....

teringat zaman kecik-kecik dulu.... sebelum adanya "paintball" marker, dengan pengaruh cerita dan filem kombat zaman perang dunia ke - 2, maka, dengan kreatifnya.... timbul lah senjata-senjata yang digunakan untuk beraksi.... 


ni lah satu contoh senjata yang paling popular digunakan.... tak perlu gunakan "silencer" dan keberkesanan tembakan agak tinggi untuk mengenai sasaran, sesuai untuk operasi senyap.... tapi disebabkan jarak tembakan yang agak dekat... kitorang takdelah gunakan untuk serang hendap.... lagipun kitorang dulu cuma bermain di halaman rumah, bukan satu kawasan yang cukup besar macam gelanggang paintball. peraturan dipermudahkan, bahagi 2 kumpulan, tetapkan sempadan agar takde yang beraksi kamikaze dengan menceroboh kawasan, dan SERANG!...nak bunyi atau tak...bergantung kepada kederat memasing.... bunyi guna mulut. yang bestnya, bunyi machine gun tapi peluru sebiji....


ammo....pelbagai.... suka-suka la nak guna... biasanya, orang guna terung pipit, tapi disebabkan terung pipit selalu kehabisan akibat dibuat sayur atau berisiko "disergah" dengan tuan punya pokok, kitorang gunakan buah kopi yang muda....janji bertangkai dan boleh disepit pada pembidik.... tanda-tanda sasaran mengena musuh, terdengar bunyi "adoi".... tu pun pasal biji kopi tu agak keras dan padu.... rasa dia pun... hmm paham-paham je lah...

senjata ke - 2, lebih dramatik disebabkan ada bunyi meletup dan kombat jadi lebih dramatik.... memang seronok abih...lagi-lagi kalau ada pemain yang ramai.... senjata apa.... ahaaaa..... bedil buluh nama dia... kalau tanya orang kampung... macam-macam nama diorang bagi....



bedil buluh ni aku lagi suka dari senapang kayu. macam aku cakap tadi, kesan letupan dia menambahkan dramatik permainan "war game" ni....dan perit dia... berganda-ganda dari perit senapang kayu tadi.... disebabkan "reloading" agak lambat... pemain mestilah ramai baru thrill.... peraturan permainan.... masih sama macam tadi.... saiz, macam-macam saiz.... besar, kecik, panjang, pendek, sesuaikan dengan diri pemain tu... bunyi yang kuat dan tujahan peluru yang padu memang jadi pilihan.... yang penting, musuh akan mengaduh dan "goyang" dengan kehebatan senjata yang kita gunakan tu....

ammo, bedil buluh ni paling senang... kertas surat khabar yang dibasahkan.... gumpal-gumpal....sumbat dalam laras.... dan ready for action!.... tapi ada masanya kitorang ni jadi nakal....kena pulak dapat buluh yang tebal dan lubangnya agak besar, sekali lagi, putik buah kopi jadi pilihan... dan kesannya.... sape pernah kena memang diorang tau..... perghhhh mantop! cuma risiko laras boleh pecah.  ada satu lagi rahsia... tak taulah kalau ada yang pernah buat menda ni ke tak... kalau ada di antara musuh guna putik buah kopi, kitorang balas dengan "BUAH GATAL", buah seakan pinang raja tapi saiz kecik dengan kulit warna merah dan lembik kalau masak. dan kesan dia...memang hebat... siapla, jadi macam kera kena belacan....hahaha... biasanya ammo ni kitorang jadikan pilihan terakhir...pasal kesan dia kitorang pon boleh terkena sama....

sekarang, dah takyah susah-susah nak kerat papan buat senapang, redah belukar nak kerat buluh buat bedil.... agak-agak gian nak main war game, cari je tempat main paintball, adrenalin rush dia lagi hebat....

ups...sebelum tu ada senjata dari buluh yang lagi extreme.... MERIAM BULUH!, cuma aku tak galakkan korang main pasal BAHAYA....


tapi kitorang taklah masukkan dalam aktiviti war game kitorang....mau ada yang kembali ke Rahmatullah pulak kang....hahahhaa


last but not least.... ni kemeriahan meriam tu.... sure pekak telinga nie....

Khamis, 5 Mei 2011

bila dengar lagu ni....teringat sambutan kemerdekaan 1995

karaoke session ni aku rakam masa sesi "berpoya-poya" anjuran boss kompeni aku keje sekarang....punya la semangat diorang menyanyi... adoiii ape lagi, aku pun terus rakam wajah-wajah gembira diorang.... hahahah amekow!


dalam pada diorang bergembira, dalam pada aku tenung video ni berkali-kali, teringat pulak sambutan kemerdekaan tahun 1995 bandaraya melaka.... sekolah kitorang dapat jemputan untuk sertai perbarisan sambutan kemerdekaan tersebut.... lepas perbincangan, maka, sekali lagi anggota kadet tentera kena hantar "bertugas".... alamakkk...mementang la kitorang macho.... (poyo je kan ayat)

sebelum sambutan tu berlangsung, kitorang diberi pelepasan khas untuk sertai raptai.... perghhh peluang besar untuk skip kelas dan ponteng secara sah!....punyalah jeles kengkawan lain...baik yang duduk asrama atau yang kat luar...ye lah...ponteng yang dibenarkan dan takde tindakan undang-undang sekolah la katakan.....

ingat lagi...masa tu hari pertama raptai.... kebetulan hari isnin.... masa skolah hari isnin pagi adalah waktu perhimpunan sekolah.... hari tu lah kitorang datang sekolah dengan but spike....dok bunyik klekuk klekak.... sebatu org boleh dengar....hehheh pastu datang dengan pakai t-shirt skola (t-shirt untuk aktiviti sukan) dan benda pertama pengetua sebut dalam perhimpunan "anggota kadet sila berkumpul di sudut sana untuk tunggu trak"... tersengih-sengih memasing sambil usha kengkawan yang dok muncung.... dalam hati... baik yang sengih, yang muncung, tuhan aje yang tau.... korang pepaham je lah bila bab jeles-menjeles ni....  perhimpunan hari isnin tu pun meneruskan agendanya....

trak sampai dan kitorang mula berkumpul, baru perasan, ada 5 orang lagi tak sampai.... sah diorang ni masuk lambat.... aku rasa diorang ni bangun lambat pastu tunggu pengawas yang jaga gate tu blah baru diorang masuk.... aku sengih je dalam hati... dah paham sangat dah...pasal time tu pun aku pengawas.... ah biarkanlah...kejap lagi sampai lah tu.... bisik aku sendiri...

habis berkumpul, taklimat dan sedia naik trak....baru je nak jalan....nampak la beberapa orang yang lambat nie sampai...

"hah...lambat, cepat naik.... karang aku tinggal baru korang tau!" sarjan aku jerkah...semua yang ada kat tapak perhimpunan memandang.... siap pengetua tengah berucap boleh berhenti sekejap pandang kat kitorang.....

"nasib baik dah nak gerak....kalau tak aku suruh korang pumping kat depan perhimpunan tuh...." jerkah sarjan lagi...

tiba-tiba sorang kawan ni cakap kat sarjan... "takpe Jan, kitorang ada hukuman yang sesuai"....

masa tu trak baru mula bergerak dengan perlahan....

"cikgu...ada lima orang datang lambat... nanti kitorang bagi nama diorang!!!!" jerit kawan tu.....

"ha ah cikgu....ni diorang datang lambat cikgu!!!" sambung sorang lagi....

"Ni cikgu...ni dia yang datang lambat" kata sorang lagi sambil menunjuk kat mamat yang datang lambat tu....

ramai-ramai kitorang gelak.... sarjan ngan koperal yang drive tu pun tersengih-sengih dengan perangai bebudak ni.... geleng kepala sarjan tu.....

respon cikgu? ada yang tersengih....ada yang pelik pasal tak paham.... alahai...anak-anak murid zaman sekarang.....

"dah duduk diam-diam, jangan nak jadi beruk kat belakang tu!" terus kena jerkah.... sepantas kilat riuh pasar malam terus sesenyap tanah kubur....

yang tinggal...bunyi trak membelah kesepian...

ibu, ibu, oh hari ibu dah dekat

salam....

baru teringat, hari ibu sabtu ni kan.... maknanya lagi 2 hari.... ermhhh mesti korang dah plan kan.... ape nak bagi, mana nak ajak makan, mana nak bawak jalan-jalan.... tanda nak kenang jasa ibu.... bagus.... jadi anak yang mengenang budi....

aku teringat pasal ada bayak iklan yg tertampal kat blog-blog dari pengiklan-pengiklan.... yang mana diorang cuba promosi "no flower for mother" hehe... aku setuju gak...takkan la asyik bagi bunga... ape, ingat macam korang bercinta ke.... sikit-sikit nak bagi bunga.... tak bunga cokelat....alahaiii create sumthing new la....

lagi satu, bawak gi restoren jamu makan.... bawak gi hotel ka.... ape ka... bukan aku melarang...tapi dengan aktiviti typical camtu, sebenarnya korang cuma menggembirakan hati korang je... kenapa aku ckp camni... macam anti sangat... nak tau kenapa...meh aku cerita... kan aku pernah kerja kat bidang FnB ni...

anyway...tak salah bawak kat restoren kegemaran korang....cuma apa yang aku perhatikan... kalau setakat bawak kat restoren pastu korang hantar balik umah dan tinggalkan diorang.... macam tak ada.... lagipun masa hari tu lah berduyun-duyun orang datang restoren... sesak, menyusahkan dan macam-macam lagi risiko yang akan membuatkan korang tak seronok meluangkan masa dengan ibu korang tu... kan dah rosak program sekejap korang tu...

apa yang aku cadangkan...kalau betul-betul korang berkesempatan dan berhajat nak "celebrate" hari ibu, korang cukuplah sekadar ajak adik beradik kumpul ramai-ramai kat rumah ibu korang tu..pastu masak ramai-ramai, dan luangkan seluruh hujung minggu tu kat rumah parent korang tu... biar meriah, biar riuh dengan anak-anak korang (mana yang dah ada anak) kan laaagi bermakna dari korang hayak paent korang tu ke sana ke mari.... ni pendapat aku lah.... pasal, kadang aku kesian.... especially buat diorang yang sambut "hari ibu" kat restoren/cafe, dengan keadaan yang kelam kabut, bising, dan juga muka pelayan yang keletihan.... rasa cukup membantutkan mood korang kan.... kalau dah hilang mood, adoyai.... buat ape pun dah tak best!

tu lah serba sedikit cadangan aku... takyah bawak gi hotel atau restoren, diorang sibuk dan penat nak melayan karenah pelangan, kang kalau diorang buat muka ketat...korang jugak yang mengeluh....baik habiskan hujung minggu kat rumah parent korang, dan kembalikan nostalgia berkumpul sesama adik beradik....  mesti parent korang hepi tengok anak-anak dengan cucu diorang....

tapi jangan tanya aku sambut ke tak....memang aku tak sambut...hahahha kejam kan...tak kenang budi sungguh... macam anak derhaka je bunyiknye....  ya...memang aku tak sambut atau buat sumthing special.... entah... pada aku...kalau betul-betul aku nak sambut, ada baiknya aku kumpul je kat umah parent aku.... beli ape yang patut then bawak balik rumah.... kumpul dengan adik beradik... biar riuh dengan anak menantu dan cucu... dan paling penting, aku takla jadikan amalan "penghargaan untuk ibu hanya sekali dalam setahun"

lagipun, sebelum ni dan sekarang jugak....aku mana boleh luangkan weekend masa hari ibu ni....kalau dulu aku terpaksa melayan pelanggan yang nak sambut, kali ni tugasan "mendera" aku time hari ibu...ada baiknya aku tak sambut pada spesifik masa.... kan...kan... tapi taknak jadi typical macam org lain yang dok kata "sambut hari ibu/bapa sepanjang tahun"...

Rabu, 4 Mei 2011

terkenang kisah lama, ketika dalam kadet tentera

salam sume....

entri lepas, aku cerita pasal blog ex-komando yang aku suka, sememangnya lawak garapan dia... tapi dalam lawak dalam tergelak, kita tak tau camne perit, pahit, sakit, deritanya latihan nak jadi komando.... dan yang pasti, AKU SENDIRI TAK SANGGUP! hihi...hihi... cuma satu.... aku memang salute kat abang-abang komando.....

bila baca entri-entri pakcik komando ni.... teringat masa aku skola dulu.... terlibat dengan aktiviti kadet tentera... bukan kerana glamer atau macho bila join kadet ni... (almaklumla, aweks2 biasa pandang kat geng-geng kadet...hehe) tapi kerana ingin tahu sikit sebanyak macamana kehidupan sebagai seorang tentera, dan aku tau, apa yang aku belajar dan diajar hanyalah "the tip of an iceberg" tak caya, tanya kat pakcik ex-komando tu....

disebabkan aku ni kat sekolah teknik, maka, pasukan kadet aku ni dilatih oleh kor 10 jurutera, kem terendak melaka... ada la jugak 2 3 kali masuk kem... sekadar menjalani latihan menembak dan beberapa latihan yang biasa untuk pelajar skolah macam kitorang ni.... dan ketua jurulatih untuk skolah kitorang ni nama dia Sarjan Tukiran, bila dia tegas, keras kitorang jadinya.... tapi sekali dia buat lawak.... mau bergegar trak yang bawak kitorang masa tu....

ingat lagi masa kitorang jalani latihan menembak....masa tu masing-masing dibekalkan dengan 5 butir peluru untuk round pertama. ada 2 jenis pistol... browning dan HK, agak excited pasal masing-masing baru pertama kali pegang senjata api.... dan... harus diingat... jangan main-main dengan senjata api... tu benda pertama sarjan tukiran ni bgtau masa taklimat... "silap haribulan senjata makan tuan!" tambah dia lagi.... masing-masing terkedu....

lepas taklimat, masing-masing load peluru dalam magazine.... terus bawak kat lapang sasar.... lepas beberapa arahan prosedur keselamatan dan pemeriksaan (ye lah, kitorang ni budak sekolah, kut jadi ape-ape, letih plak nak menjawap kat mak bapak bebudak ni kan) AIM....FIRE! maka meletup-letuplah pistol memuntahkan peluru.... mak aih...kuat jugak sentakan peluru tu ye... macam nak tercampak....

habih dah round pertama... berduyun masing-masing tengok sasaran.... berterabur! siap sorang penolong jurulatih tu berseloroh... "kalau tembak camni, musuh setakat berjoget pon boleh elak peluru korang ni!"

Berderai kitorang gelak..... "Dah, lepas tampal kesan peluru tu, pergi kumpul kat tempat taklimat" jerkah penolong jurulatih tu....

sepantas kilat tampalan dibuat.... terus kitorang kumpul balik.... kat tempat taklimat... sarjan bagi rumusan latihan kitorang tadi.... bla...bla..bla... sesi soal jawab.... bla bla bla....sampailah sesi cerita sarjan dalam perkhidmatan.... bla bla bla....sampai kisah survival, kisah dia dikenakan dengan jurulatih dihidang dengan ular sawa, monyet dan macam-macam lagi....

mula round ke 2, 5 butir peluru lagi, ikut prosedur macam tadi.... tembak!.... lepas berdentum dentam.... sampai naik berdesing telinga.... terus tengok kat sasaran... kali ni dia tengok sorang-sorang punya tembakan....

"hmm ada kemajuan... walaupun musuh masih boleh berjoget"

tiba-tiba...sampai kat sorang kawan aku ni.... "wah...ini lagi bagus, mari semua tengok"....

"sasaran punya la besau, kau gi tembak tiang, patut bergoyang semacam je sasaran kau tadi" jerkah jurulatih tu sambil berseloroh.... ape lagi semua orang termasuk sarjan aku tergelak-gelak....

"dah...semua berkumpul, serah senjata" arah sarjan,

kitorang pun berkumpul macam diarahkan.... taklimat akhir....bla bla bla.... isk panjang plak taklimat sarjan ni....

"latihan hari ni dah abih, sebelum gerak balik, korang berkawat, pegi ikut koperal...." arahan terakhir dari sarjan...kitorang pun terus la berkawat dengan semangat..... dalam hati... ke mana pulak nak dibawaknya ni...

tiba-tiba koperal bg arahan berhenti...betul-betul depan kantin.

"sebelum gerak balik, korang makan tengah hari dulu" perkhhh cerah terus muka masing-masing...

pertama kali aku makan kat kantin kem tentera.... sesambil tu jurulatih dan beberapa anggota yang kebetulan ada mula berbual mesra dengan kitorang.... mula bercerita tentang kehidupan diorang sebagai tentera...

dalam perjalanan balik, kitorang dok menyakat kawan yang tembak tiang sasaran tu.... tu pun sarjan yang dok mula menyakat.... habih digelakkan.... sampai sekarang aku masih tersenyum kalau teringat kisah-kisah tu.....

den jatuh hati kek blog x-komando ni

salam pagi....

dah beberapa hari aku dok layan blog ex komando ni.... punya la best sampai gusi pun naik banjir... (kata lain tak kering gusi ikut versi aku), tergelak-gelak dan tersengih-sengih aku kalau baca pengalaman "pakcik-bro" ni... (panggilan aku utk dia, ye lah....dia tak bagi panggil tuan pasal dah pencen, dia suruh panggil pakcik/bro) hehehe jangan marah ye pakcik...

dari entri pertama, sampailah la entri terakhir....kompom... tak tergelak, wajib tersengih, garapan dia memang menarik..... sampaikan tak sabar nak tunggu entri seterusnya....

tiba-tiba teringat pulak jurulatih aku masa join kadet tentera dulu.... base kat terendak melaka...ala... masa zaman aku sekolah menengah dulu.... ape cerita? nanti aku cerita detail kat entri akan datang... hehehhe

anyway kalau korang nak baca blog pakcik-bro ex-komando ni.... korang boleh klik kat sini....  Komando kedai kopi

pssttt....ni aku tak bgtau dia aku promote blog dia ni....

pokcik-bro.... jangan marah ye... aku promote blog pokcik-bro ni... ada masa kita kena teh tarik.....

semak menyemak, bukan "semak lagi menyemakkan"

hari ni, offday.... sengal takde idea....aku pun dok la usha balik layout blog ni.... nampak mcm simple sangat.... macam tak menarik.... tapi nak buat ape... takde pulak idea menarik.... ushhh

tak kisah lah...asalkan jgn berat semacam sudah.... ni pun tgh takde idea ni...hahahhah

oklah...aku semak-semak balik.... ada tak antara follower2 aku tu yang aku tak follow balik...iskkk kesian kan...baru 80++ tak tau pulak mana yang di dah "follow" balik.... teruk sungguh!....

jadinya, permintaan untuk semua, sesapa yang rerasa aku tak follow balik blog korang tu.... tolong la tinggalkan pesanan dalam ruangan komen ye.... almaklumla...aku ni manusia biasa.... huk huk huk...