Iklan Berbayar

Ahad, 31 Julai 2011

mulai malam ni, aku tak mahu mengendap lagi...

hahaha...salam...

sensasi  tajuk malam ni.... persoalannya adakah aku seorang pengendap atau seseorang yang suka mengendap??

perghh...mesti ramai yang seram kan.... sinonim plak dengan nama aku yang...ermmm mungkin ramai tahu asal usulnya ataupun sekadar menafsir maksud secara terus, cukup untuk meremangkan bulu-bulu roma terutama gadis-gadis... OFKOS la gadis-gadis yang seram... kalau aku mengendap lelaki, alamak... dunia dah terbalik la.... keh keh keh....

tak sampai 8.30pm tadi, penyimpan mohor besar raja-raja isytiharkan, 1 ogos 2011 tarikh bermula puasa... maka dengan ini, aku akan menghentikan aktiviti mengendap.... bulan pose beb, kalau mengendap siang, kurang lak pahala pose, kalau malam... kena pelangkung plak sebab ramai yang berjaga atau, mungkin ramai yang bertadarus...

tapi... ada orang sedih... andai kata aku berhenti mengendap... kuranglah trafik diorang... keh keh keh.... sabar...sabar...

hahah macam ye ye je kan... iskk jangan la cakap aku ni pervert atau desperados pasal suka mengendap pompuan...tak elok tau... aku cuma mengendap blog-blog yang semestinya... korang suka dan korang mintak di'hendap' kan.... tak gitu...

okelah..sebenarnya aku nak berhenti guna istilah stalking, blogstalking. skodeng, blogskodeng, mengendap dan beberapa istilah yang kurang manis... tu aje...

back to square one lah jawabnya....

blogwalking, reading, visit, lawatan mesra dsb.... hmmm...

ops...satu lagi, sesapa yang suka bergossip tu... bawak-bawak kurangkan jugak ye... takut-takut termengumpat.... kurang pulak pahala pose korang...

dahlah...aku nak sambung keje... tengah pikir mana nak makan sahur.... kompom aku balik lepas waktu sahur hari ni....

SELAMAT BERPUASA.....

[fotofit] wanted, memang samseng dia ni, langsi nak mampos

peerghhhhh.....

kan aku dah cakap....

dia ni samseng....

kene sergah pun dia buat tak tau.... siap kunyah-kunyah dengan selamba lagi.... nasib baik ko duduk atas pokok... siap makan buah rambutan, kunyah2 pastu dengan selamba dia blah.... siap pandang slack kat aku lagi... iskkk langsi betul samseng ni

geng subahat dia sekali sergah mencicit lari.... tapi dia... iskkk memang selamba gila... nasib takde kamera... kalau tidak... aku sebar muka samseng ni.... terpaksa la gunakan fotofit untuk siasatan lanjut.....

nak tau sape samseng yang langsi nak mampos tu?..... korang skrol ke bawah..... rasa-rasa korang pernah tgk... cukup popluar ko....
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.







.inilah fotofit suspek samseng tu... ko tgkla muka dia....langsi sungguh kan....muahahahahhaha....

hak hak hak...jangan marah woi... aku gurau je...cuma aku face to face dengan samseng atas pokok ni.... buat stok gelak petang hari... chiao!

Sabtu, 30 Julai 2011

tercapai sudah, pulasan dan rambutan gading berjaya dirampok....

salam.... yum yum yum... (terkunyah-kunyah)

ekekeke....cam siut je kan, bila dah akaun berisi, ape lagi, segala tekad dan niat dilampiaskan pagi ni, selepas subuh je, terus aku sergah mesin atm yang masih kesejukan... (macam orang plak ye) terus aku buat lawatan ke beberapa atm yang lain (untuk melangsaikan hutang) terus aku balik....eh... sarapan dulu da... lapo....

yum...yum...yum... (mengunyah lagi) slurrppp....

sekarang, rambutan gading dan pulasan dalam genggaman.... MUAHAHAHHA (gelak jahat) - klik sini untuk entry hajat besar aku....

lepas berperang dengan semut-semut hitam..... kata orang, bukan kata aku, kalau rambutan bersemut, manis, tapi kalau berkerengga, masam isinya.... tapi tah.... dulu rambutan tu takde semut pun manis jugak....  tak pulak tawar.... ekekekke eh... ada ke rambutan tawar?

yum yum yum....

selesai sudah urusan rambutan dan pulasan... tinggal nak bungkus dan bawak lari.... ehek...ehek....

yum yum yum lagi....

sedap sungguh rambutan dan pulasan yang fresh baru dipetik dari pokok.... tapi hati-hati, boleh menyebabkan keperitan tekak dan batuk-batuk kalau tak hati-hati.....

yum yum yum.... slurrrppp....

salammm.....  yum yum yum yum....

ops... sori, tak henti2 mengunyah dari tadi...ekekeke

yum...yum...yum... bon apetit!....yum yum yum......

p/s: jangan marah ye, sesekali merapu.... tapi kalau dok tertelan air liur... jangan disalahkan diri ni ye.... 'peace'....

biarkan dia pergi dengan tenang....

salam....

entri agak sedih... pasal seseorang yang sensasi telah pergi.... Al-fatihah....

sebesar mana salahnya, jangan lah kita menjadi "hakim" untuk mengadili....

siapalah kita.... biarlah dia uruskan dengan yang Maha Esa....

tanggungjawab kita, iringi pemergiannya dengan doa....

bukan fitnah dan caci maki....

mungkin langkahnya silap, tetapi....

langkah kita mungkin lebih silap jika memandangnya dengan keji...

COME ON.... we are human..... tak lepas dari kesilapan.....

seharusnya memandangnya penuh keinsafan...



oleh itu...hentikan lah segala syak wasangka terhadap arwah..... yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.... memandang dengan mata hati, peristiwa buruk untuk diinsafi.... andai melihat dengan mata akal, jangan sampai jadi dangkal....

*coretan sebagai peringatan untuk diri sendiri dan semua.... bukan apa, sedih bila berita ni tersebar, dan arwah telah pergi selamanya, terlalu banyak komen-komen dangkal yang kadangkala, maaf aku sebut, kurang berakal.... yang pergi biarkanlah pergi...  biarlah doa dan Al-Fatihah yang mengiringi.... agar rohnya tenang... hentikanlah komen dan syak wasangka, kerana tempatnya bukanlah urusan kita....

kerana rambutan gading dan pulasan, aku nak balik kampung la...

salam....

hhahhaa....mesti ramai tensen bila baca tajuk, betul tak? ade ke kerana rambutan dan pulasan baru nak balik kampung.... chesss!!!!!!

paling tidak, korang mesti nak tepuk dahi jendul aku ni kan....

si kuning idaman hati...

iskkk jangan cenggitu kawan.... dah nak pose ni... nanti kena mintak maap plak.... taulah raya nanti ramai yang mintak maaf style tebar jala.... dan... pasti dimaafkan....

si merah penggoda jiwa


opss...cukup... panjang plak entri ni nanti... memang aku nak balik kampung.... nak jumpa famili aku sebelum pose ni.... nanti dah pose banyak pula progremnya... kebetulan plak dapat call yang rambutan dah masak..... pulasan pun dah masak.... tapi dah nak abih..... (chess...alasan baik punya kan) hahahhaha

ada pesaing lain rupanya, isskkk tu yang tak boleh tahan tu... nanti kempunan plak...... chait! siap ko, aku tak kira, gaji aku masuk akaun je, aku balik.... esok (ahad) jugak aku balik kampung.... walaupun malam tu aku keja.... aku balik jugak....

si pesaing yang buat muka samseng...

owwwhhhh.. terasa kemanisan rambutan gading.... isi tebal, lekang dan rangup berjus.... perghhhh meleleh....

sama jugak dengan pulasan, pokoknya rendang kat halaman rumah..... rangup je isinya.... syuurppppp!!!!!!!!

patutlah pesaing tu "terliur" sangat nak membahamnya.... isk isk isk... ko ingat muka samseng ko tu aku seram? tembak dengan mercun "thunder-clap" baru ko tau....

aduh.... melepas la nak makan durian camni.....

Rabu, 27 Julai 2011

KL Hop On Hop Off, suka hati je nak naik, nak turun

salam....

dah 2 entri aku buat...pasal jalan-jalan kl kan.... sebenarnya aku naik bas pelancongan ni.... biasalah, dah lama duduk kat kl, baru sekarang tergerak hati nak naik bas ni.... saja, sesekali meneroka kl dari sudut pandangan yang berbeza.....


inilah bas yang dimaksudkan... kebetulan petang tu aku dapat bas yang diidamkan... yang terbukak kat sebelah belakang.... hahhahah seronok pasal semacam dapat satu kenikmatan....dengan hembusan angin petang.... diselang seli dengan ksesakan jalan raya, lebih-lebih lagi dengan kamera di tangan... wow... adangan baik kepada peminat fotografi.... sesekali korang terailah trip naik bas ni...


ni dia kos yang perlu... ingat, harga untuk warganegara malaysia yang ada mykad.... RM19, harga biasa (pelancong) RM38, tapi aku dapat RM9.90, guna kupon promosi....hahhahah... harga untuk 24 jam.... maksudnya, kalau korang naik/mulakan perjalanan jam 3 petang, maka tiket tu valid sampai jam 3 petang esoknya.... nasihat aku, kalau korang 1st time naik bas ni, ada baiknya korang mulakan perjalanan pada sebelah petang... contoh jam 3 petang dan ke atas. korang buatlah 1 round trip untuk korang tahu perjalanan bas... lalu mana, jalan apa, lokasi menarik apa.... memang ada brochur dalam bas tetapi ada baiknya korang buat research atau masuk dalam website dia (google je, senangkan).. jadi, hari keesokkannya, baru boleh plan mana nak singgah...

ni ideo pendek yang aku sempat ambik....  best tau naik bas takde bumbung ni.... lagi2 time petang hari.... nyaman....

video

ape lagi....pergilah melancong..... segalanya ada di malaysia.... rehatkan minda.....

gambar lawak, kandid hasil jalan-jalan KL

kadangkala.....
bila kamera di tangan.... 
selalunya kita berharap gambar yang kita ambil akan mengikut apa yang kita rancangkan...
tetapi, adakalanya, gambar yang dikandid lebih menarik... lebih-lebih lagi...
ada sesuatu yang buatkan kita tersenyum....
.
.
.
enjoy gambar ni





the lady: world, look at me, how strong i am!

the security: good for you, but i'll show u how strong i am....


the security: now you see.... how strong i am?

hahahha just a light joke folk.....

Isnin, 25 Julai 2011

kuala lumpur, with no colour, unexperience experiment with photography

salam....lama dah tak update, hari ni saja nak update... hujung minggu bereksperimen dengan camera amatur.... harap korang enjoy dengan gambar-gambar ni.... sesapa yang minat fotografi, silakan komen tentang hasil seorang yang begitu amatur ni ye....


































sekadar eksperimen, dah lama tak pegang kamera.... dan kamera pun kamera amatur je..... any comment are welcome.... kira ni mukadimah je lah... ada satu lagi eksperimen.... eksperiment makro pulak.... hehheheh.... dan ada cerita disebalik semua ni.... nanti aku cerita.... wokeh...layan gambar-gambar ni.....

Selasa, 19 Julai 2011

lumba siput, lagi sedap kalau siput berlumba masuk perut... yummy!

enjoy berita ni....

video


tapi kalau yang ni...memang aku suka...cukup suka kalau destinasi dia "my-perut"





 yummy...yummy... rasa sedozen pun tak cukup... cemana rupa asal dia....?




ni lah dia... geli tak...geli tak? sedapppp...tak caya terai gigit.... siput babi versi barat ni....


 
yang ni, versi negara kita... kalau nak makan jugak...silakan... tapi aku tak jamin...ekekekek

bon appetit!

The problem with fresh grads

Salam....

beberapa hari lepas, terima e-mail dari bos... ermmm pelik sungguh tetiba boss aku mintak pendapat kat staff dia... pasal isu fresh grad ni... aku senyum je lah... kenapa... korang baca dulu petikan artikel kat bawah ni... mungkin terbuka minda KENAPA ramai fresh grad menganggur... takpe...baca dulu... komen aku lepas artikel ni.... dipetik dari the star (lupa tarikh...hahahha)

The problem with fresh grads

PETALING JAYA - Poor attitude - including asking for too much money - is the
chief reason why employers shy away from hiring fresh graduates. Another
common complaint is that many graduates are poor in English.

A survey by online recruitment agency Jobstreet.com showed that 55% of
employers cited unrealistic expectations of salaries while 48% of them said
poor English was the main reason why Malaysian fresh graduates from both
public and private institutions remain unemployed.

"While previous surveys named poor English as the main cause for
unemployment, bad attitude has now topped the list," said its chief
operating officer Suresh Thiru.


He said their attitudes were so bad that some did not even bother to inform
the companies if they were running late or unable to attend scheduled
interviews.

It was announced that the number of jobless graduates had increased from
65,500 to 71,600 although the overall unemployment rate had dropped from
3.4% last year to 3.1% during the first quarter of this year.

Another study by recruitment agency Kelly Services showed that fresh
graduates asked for flexible working hours and expected their work to
accommodate their personal life, not vice versa.

Its marketing director Jeannie Khoo said employers were also turned off by
the lackadaisical attitude and lack of drive to improve among many of them.


"They have the misconception that they can earn high salaries at
entry-level. They enter the banking industry expecting to earn RM3,000
(S$1216.5) while the market rate is only RM2,200," she said.

PricewaterhouseCoopers Malaysia head of recruitment Salika Suksuwan said
some candidates had many offers in hand but acted unprofessionally in
rejecting job offers - by not turning up for interviews or the first day at
work.

"We sometimes have to call them and remind them about a scheduled interview
when they didn't turn up," she said.

Talent Corp CEO Johan Mahmood Merican urged fresh graduates not to make
demands on their salary.

"It is more important to join a company that can develop your skills and
prepare you for future opportunities," he said.

In a related development, Human Resource Deputy Minister Datuk Maznah Mazlan
said half of the applicants who registered with the JobsMalaysia portal
(www.jobsmalaysia.gov.my) had found employment.

Speaking when launching the Graduan Aspire 2011 employment fair yesterday,
she said about 300,000 job applicants were currently registered with the
website.

-------------------------------------------------------------------

dah baca?, iskk korang jangan la jadi macam orang-orang lain kat luar sana tu...baca tak habih tapi komen dah macam professor yang buat kajian bertahun... komen aku...

aku setuju... dari pemerhatian aku, diorang masih dibelenggu dengan pemahaman... "sekali grad atau dapat scroll, gaji beribu dah menanti"...hak hak hak... aku yang takde degree ni pun, kalau aku jadik boss, aku tetap tengok kepada attitude dan pengalaman... tu pun kalau dia apply gaji beribu-ribu... setakat beratus-ratus pun kekadang rasa rugi pasal takde "value for money", ni pulak beribu-ribu....

seharusnya, sesapa yang baru grad tu, dan diterima kerja, 3 tahun pertama, ambik pengalaman... belajar selok belok dunia baru yang korang baru masuk... jangan main terjah.... paling penting, PR skill tu kena asah baik-baik... jangan kata "aku berjawatan tinggi, aku boleh main arah aje"... silap besar...

Isnin, 18 Julai 2011

kafe azaran, 2 thumbs up!

salam....

hari-hari dok merapu, atau balik-balik dok blog review, kali ni, food review!

amaran: entry ini boleh menyebabkan rasa lapar dan air liur menitik.... (",)

mungkin satu rahsia yang ramai tak perasan... atau ramai kurang perasan, i love in food and like to explore about food. dari hi-end fine restaurant sampailah roadside stall. kalau diizinkan, mahu saja jadi seorang "food review" dan mystery customer.... mungkin berkat berkecimpung dalam bidang food and beverage selama beberapa tahun. cinta kepada makanan ni semakin mekar... walaupun kadangkala cik cayang aku cakap, aku ni "having bad taste in food" hahha....wat-eva... nasib baiklah cik cayang aku ni pun.... "food lover"......

image:google, meja sebelah kanan pintu tu tempat biasa aku duduk

ya...hari ni nak review pasal cafe ni, pada aku, its simple yet interesting....

bermula dari satu panggilan dari cik cayang, beria-ia benar dia ajak aku cari cafe ni....alasan, dia dah beli voucher nasik lemak.... oklah...aku pun tak tunggu lama.... otomatik perkataan yang terpacul dari mulut aku.... "jom"... pendek dan padat....


ni lah dia nasi lemak ayam berempah, hasil dari penebusan voucher. nasi lemak yang cukup aroma, sambal yang "just nice", ayam berempah yang lembut.... puh... meleleh air liur dibuatnya. pertama kali aku rasa nasi lemak ni, ermmm berbaloi-baloi.... rugi kalau tak rasa.... heaven je.... cukup buatkan aku rasa tersenyum puas....


lepas tu, kitorang sambung dengan pizza ni, malibu pineapple.... serving untuk sorang sebenarnya tapi kitorang share.... sekadar nak merasa kekononnyalah.... once bite.... wow... rasa cheese dan nanas terus bangkitkan deria rasa.... crust dia yang lembut dan lemak, buatkan aku tak henti-henti puji dalam hati.... yummy!.... takde perkataan lain yang boleh gambarkan rasa pizza dia melainkan perkataan "sedap" atau "nice".....

hahhaha....sila simpan sedikit "kecuran" air liur tu ya....tunggu yang seterusnya






yang ni, pizza BBQ bambino, simple dan sedap. kombinasi crust yang lembut, smoky bbq sauce yang membangkitkan selera dan deria rasa, ditambah dengan mozzarela cheese yang melengkapkan keenakan pizza ni.... try it yourself and believe it... pasti korang berpuas hati.... pizza ni aku makan masa kunjungan kedua aku, tetap tak mengecewakan.....


lagi menu yang dicuba, asam pedas! puh.... memang meleleh.... sedap.... serve piping hot, siap masih menggelegak.... mungkin korang cakap aroma dia tak sehebat mana, tunggu bila korang hirup kuah asam pedas ni.... feel the flavour.... ops... sebelum korang rasa, korang kacau dulu asam pedas ni dulu, bagi rempah dia sebati dan tersebar.... lepas tu baru korang hirup... perkhhhh terangkat deria rasa korang... (bukan korang terangkat dari kerusi tau, nanti korang cakap aku bohong plak...hahha)


mungkin ada yang tertanya-tanya, kenapa aku terlalu memuji cafe ni. pada aku, diorang memang "deserve the compliment". good food, nice ambiance, relaxing.... some more, free wifi.... sesuai kalau korang nak "lounging" kat cafe ni.... dari segi harga, aku masih boleh katakan, moderate, maksudnya, harga standard bagi cafe.... mungkin murah sikit... dari segi value for money, aku takde komplen lagi yang mengatakan ianya mahal.... pendek kata, berbaloi....

ape dia....korang dah lapar? air liur dah mengalir tanpa boleh ditahan-tahan lagi? grab your key, start your engine, drive ke alamat bawah ni....

Kuchai Avenue KA1-1-3A, No.39 Jalan Kuchai Maju 13, Kuchai Entrepreneur Park, Off Jalan Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, Malaysia

tel: 03-79828559

facebook: http://www.facebook.com/pages/Kafe-Azaran/154334277952979

singgah-singgah kat facebook page cafe ni, mana tau ada "good deal" atau promo....  lain-lain menu yang ada, korang gi lah kat cafe tu, mintak menu....


last but not least.... BON Appetit!

Jumaat, 15 Julai 2011

takdak mood nak tulis....

salam....

mood bercuti, malas nak tulis apa-apa.....

mula-mula plan nak gi layan hop-on-hop-off, tapi cuaca macam tak mengizinkan, memula jerebu, pastu semalam, hujan, hari ni pulak dah jadi malas pasal besok nak keje....

badan pun masih kurang enak, efek demam yang skejap datang, sekejap lari.... belum lagi memerhati keadaan politik malaysia.... hmmm byk simpul belitnya....

ada baiknya aku berehat saja.... sesambil layan dokumentari dan cerita-cerita yang di'upload' kat internet ni....

happy weekend peeps.....!!!!

Khamis, 14 Julai 2011

aku dia dan cinta, episod 4, bayangan majlis kawen aku

salam.... sila muntah jika korang 'geli-geleman' baca entri aku yang lately asyik berangan....ekekkeke

banyangan..bayangan la sangat, aku cuma nak cerita, macamana majlis kawen yang dah jadi S.O.P kat kampung aku... tu aje....

kepada yang pernah datang majlis-majlis kawen kengkawan yang berketurunan jawa di negeri selangor terutama di kampung aku, sijangkang, mesti tau, kenapa kadang-kadang ada "kepelikan" kat majlis kawen tu.... oklah ni diantara kepelikan yang korang akan sangka, dan ada yang pernah berkata.... "ni kenduri kawin ke kenduri sekampung" hehehhe....

1. jemputan

jemputan kawin biasanya hanya menjemput individu atau sekadar suami dan isteri, tetapi jemputan stendet kat kampung aku "seisi keluarga" tak kira suami, isteri anak-anak atau ibu bapa yang dijemput, bawaklah seramai mana yang korang mampu.... "the more the merrier" kan...

2. kenduri

bab kenduri, ni lah yang aku nak cerita detail sikit, kebiasaanya kita sekadar dengar dijemput di waktu-waktu tertentu, contohnya 12 tgh - 5 ptg, jamuan makan, 2 petang, majlis bersanding. maka waktu yang korang ada sekadar 12 tgh hari hingga 5 petang je kan... (maaf kalau aku tersilap)

tetapi, SOP kat kampung aku... (sop la kononnya, padahal dah jadi kebiasaan) kalau lah hari ahad tu majlis bersanding, tuan rumah dah mula sibuk sejak dari hari jumaat lagi, saudara-mara mula datang "sinoman" - perkataan lain untuk yang membantu majlis dalam bahasa jawa selain 'rewang'. hari jumaat ni biasanya mereka akan membuat persediaan untuk "sarapan" keesokkan harinya dan juga juadah makan malam untuk mereka-mereka yang dah datang pada hari jumaat. biasanya akan dibuat lebih just in case dah ada tetamu yang datang pada malam tersebut.

juadah yang disediakan biasanya... nasi lemak, nasi himpit, kuih muih tradisional, soto dan macam-macam lagilah..... (ikut perancangan menu dan bajet juga selera tekak)

hari sabtunya, biasa waktu pagi seawal lepas subuh, persiapan untuk makan tengah hari pula dijalankan, dan bermula pagi ni lah para jemputan mula datang... mungkin seawal jam 9 pagi... ketika ini mereka-mereka yang telah di bahagi-bahagikan tugas terutama penanggah memulakan  tugas... menyambut tetamu dan membersihkan pinggan mangkuk tetamu.... yang di dapur akan terus sibuk menguruskan masakan untuk makan tengahari dan malam untuk hari tersebut.... juga persiapan bahan mentah untuk hari esoknya.... ketika inilah, saudara mara yang jauh dan dekat akan datang... masa untuk berkenal-kenalan... kalau keluarga besar (macam keluarga aku, yang kebanyakannya masih dikenali dari adik beradik atuk aku) sememangnya tak menang tangan nak sambut tetamu yang hadir.... (ikut pengalaman kenduri abang aku, memang tak menang tangan sedari pagi sampailah ke malam hari.... tetamu memang tak putus-putus... silap-silap boleh cecah ke dinihari)

hari ahad, tentunya hari yang paling sibuk,sekali lagi, seawal selepas subuh persiapan dimulakan untuk menu makan tengahari (menu sarapan biasanya disiapkan di sebelah malam sebelumnya) bagi tetamu pula, masa untuk hadir ke majlis semakin suntuk,masa untuk datang beramai-ramai.... si pengantin pulak dah mula terkial-kial nak "mempersiapkan" diri untuk majlis berarak dan bersanding... aktiviti masak-memasak sudah tentu berterus-terusan agar "bekalan makanan" untuk tetamu tak terputus... tu belum lagi kalau tuan rumah menyediakan "nasi berkat" kepada tetamu.... laagi letih... dan majlis akan berterusan sampailah ke petang hari... kadangkala hingga jam 6 petang masih ada lagi "tetamu tersasar" masih hadir....

amacam...letih tak korang baca....ermhhh mesti laaagi letih kalau korang tolong majlis kawen orang jawa kat kampung aku ni... almaklumla... sekampung tu ada "bau-bau bacang", tu yang jadi macam "kenduri sekampung" tu.....

hakikatnya memang kenduri sekampung pun... 3 hari 2 malam punya majlis....

ni sekadar bayangan... alaminya sendiri dan barulah korang tau betapa "kenduri kawen" kat kampung aku ni.... memanglah meriah.... sekali imbas seakan tuan rumah "berhabisan" buat kenduri tu... sampai naik seram aku nak kawen.... tapi alhamdulillah, lepas tanya abang aku berapa dia habis.... tak sampai pun RM10k.... tu yang terus melonjak gembira tu... zass berbunga je hati....

eh lupa pulak... kalau korang asyik dengar pasal "rewang" atau "sinoman", ada satu lagi istilah untuk yang pergi majlis kawen ni.... diorang panggil "kondangan" contoh ayat korang baca kat bawah...

"arek lungo sinoman" - maksudnya, nak pergi tolong kenduri (tolong kat ini tolong kat dapur, tolong masak dan buat preparation, bukan tolong makan tau)

"Arek lungo kondangan" - maksudnya nak pergi kenduri kawen (yang ni baru jadi tetamu... pegi makan kenduri kawen)

hahhaha dan paling penting... kalau pergi "kondangan" tu, bawak-bawak lah hadiah.... tapi kalau tak tau nak bagi ape, korang bawaklah duit masuk dalam sampul untuk "salam kaut", bagi yang dijemput tapi tak boleh datang, kirimkan duit dalam sampul pun dah memadai.....

aku dia dan cinta, episod 3, buat satu-satu atau sekali gus ya?

salam...

sambung balik cerita al kisah nak menamatkan zaman bujang... ehek...ehek....

masa kenduri doa selamat@housewarming rumah abang aku tu hari.... sorang makcik aku "tembak" aku dengan persoalan ni...

"cemana ko nak buat majlis ko tu..?" ulp...tertelan jap air liur... ahaks...

"tak kisah.... ikut plan nak buat majlis kat belah sana simple2 je....besar2 kat sebelah sini" balas aku balik....

kepada readers yang pernah hadiri majlis kahwin orang jawa belah selangor mesti paham.... tuan rumah sure letih pasal majlis secara kasar, sepanjang weekend.... termasuklah persiapan... untuk kenduri saja tau... tak caya, cuba tanya aku....ekekekke.....

tu pasal aku nak buat belah aku je...tak sanggup nak letih 2 kali.... disamping bolehla jimatkan bajet.... keh keh keh... taknak habihkan berpuluh ribu yang akhirnya menderita berbulan 'dibelit hutang' keliling pinggang.... cuma kalau ada bajet lebih, bolehla buat 'majlis tambahan' untuk kengkawan.... kan seronok gitu.....

berbalik kepada cadangan makcik aku tu.... dia cadangkan aku buat 3 majlis sekaligus.... perkhhh betul diorang pun malas nak berulang kali menguruskan hal-hal kawen ni....almaklumla...bukan dekat, walaupun tak sejauh utara ke selatan. aku pulak... memang idea makcik aku tu aku pernah bincang ngan cik cayang aku.... tapi belum bincang ngan famili cik cayang aku... rasa-rasa takde masalah....

mintak-mintak lah kan....  semuanya berjalan lancar......

insyaAllah......

pengecas henpon awam

salam....

hari tu, aku pegi jalan-jalan kat sunway, lama dah tak pergi sunway pyramid.... pegi tu hari pun pasal nak claim coupon popcorn ngan softdrink kat tgv... bukan nak tengok wayang pun.... hahhaha

jalan punya jalan, aku nampakla atu benda inovatif ni.... gelak tak gelak.... kreatif sungguh diorang nak buat duit kan.... kalau dalam keadaan emergency boleh la carik kiosk ni... kat kawasan oren (new wing) sunway pyramid
lucky charger

khidmat yang disediakan.... klik kalau nak baca dan besarkan
dah takde alasan bateri hp kong....

amacam...kreatif tak diorang? adoiii dah macam-macam dah sekarang ni kan...charger pon boleh buat duit wooo...dulu air bertapis, lepas ni ape pulak ye.....

alaan bateri kong tak boleh digunapakai dah......keh keh keh

kenduri housewarming rumah baru abang aku

entri simple kenduri@housewarming rumah abang aku


rumah yang baru siap nak kasi "kenduri" dulu, ambik berkat





tetamu kenduri doa selamat.... dah selamat dah rumah tu dikendurikan

wek....malas nak updet panjang-panjang.... pendekcukup lah ye...ada lagi entri-entri panjang untuk korang nanti.....

Isnin, 11 Julai 2011

aku dia dan cinta, episod 2, 9hb julai, satu perjalanan

salam...

hujung minggu lepas, kebetulan 9 julai tu ada ura-ura perhimpunan... malas pulak nak keluar ke KL, sure jalan tutup.... taknak terperangkap, aku keluarlah bagi tu lepak kedai mamak dengan kawan aku  pasal nak breakfast... ye lah takde plan nak buat kan.... henpon dengan laptop tinggal...

berejam gak lepak kedai mamak tu.... sampai waktu mkn tengah hari.... hahhaha lantakla, aku kalau lepak dengan member aku sorang nie memang tak ingat dunia....dari satu cerita ke satu cerita, dari satu topik ke satu topik......

balik rumah, aku check hp aku....eh... ada call la.... satu no abg aku, satu no umah parent aku.... aku call balik...

'tut....tut'.....tut...tut'.... abg aku angkat.......

"oit, ko tak balik ke hari ni.... kenduri kat rumah aku....." terus kena tembak...

"bukan minggu depan ke?" balas aku balik.....

"pe benda minggu depan.... minggu ni lah... ko dah lupa la tu" sambung abg aku...

"wokey....aku balik sekarang" potong aku terus... hahhahah, kurang kesopanan dan kesusilaan betul la....

"aiseh...camne nak balik ni.... jalan mesti banyak tutup.... ah...naik je lah komuter... biar lambat jangan tak sampai langsung" bisik hati aku.....

call cik cayang aku dulu la....

"bla....bla...bla... balik kampung... bla... bla... bla...  keh keh keh... bla... bla... nak ikut?.... bla bla bla... blahla.... jangan lupa bawak nasik ambang....hahhaha"

cheh...siap order delivery..... besok baru sampai...hahhha

dalam komuter, aku jumpalah 2 orang ni...sorang uncle dari ampang, tengah borak-borak ngan brader yang dari bukit jalil.... dek keramahan, aku pun join boraklah.....

"'bla...bla.... bersih 2.0 ...bla bla *tut*....*tuuuuuttt* adoi....banyak susah la diorang.... *politik*politik*politik*....bla...bla....bla....eh...dah sampai.... uncle turun dulu....." "bye uncle...."

aku ngan brader tu sambung borak....topic ngan isu sama..... tak lama tu brade tu pun sampai stesen dia....

aku pun teruskan perjalanan....

ermmmm cuba-cuba call cik cayang... tanya perkembangan terkini pasal perhimpunan bersih 2.0....

hahah...macam hal...sampai ralit berbual....tak sedar dah sampai stesen klang...nasib tak terlepas...mak aih... ramainya abang-abang baju biru.... ade sorang dua dok jeling-jeling penumpang  yang baru turun..... aku pun buat selamba.... jalan menonong je....

tiba-tiba ada orang cuit......

"bang, ic ke passpot?" ada orang tegur aku.... terperanjat seh... paling je tengok brader siap uniform biru lagi..... laaa abang polis ni.....

"ic bang..." ambil aku tunjukkan ic aku....

(dalan hati) ko ingat aku indon ke...

"tu dalam beg ape" tanye dia lagi..... "baju, nak balik kampung" balas aku selamba....

terus dia berpaling  arah lain.... hehhe.... ko ingat aku ni geng-geng baju kuning ke hape... aku nak balik kampung lah....jangan risau...takde "molotov coctail" .......

kat bandar kelang aku terus ambik bas pegi banting....ermh sambung perjalanan.... mintak-mintak tak jem.... bila dah naik bas....bas dah bergerak....so far ok.... tak jem.... sampailah satu area, batu 6 lepas jambatan timbang.... ada roadblock..... jem melekat..... tgk muka memasing.... ketat dan muncung boleh sangkut hanger..... nasib....nasib.... nasib aku keluar pekan....kalo tak....muka sure ketat macam terlebih suntik botox!

sampai sampai je kat tempat aku.... bunyikan loceng, bas pun berenti....jalan kaki dalam 300 meter....sampailah kat rumah aku.... alamak....ramainye orang..... aku buat selamba je.... bagi salam.... tak sempat masuk rumah parent aku.... ada sepupu aku sound...

"huk alaaa....orang dah siap masak ko baru sampai.... ko pergi perhimpunan bersih 2.0 ke?"

hahahhahahah....mengilai memasing..... hampeh...sempat kutuk aku tu.....

tak bestnye.... soalan pertama lepas kutukan tu.....

"balik sorang je ke.... cik sayang ko mana?".......

aku sengih terus berlalu.... 

"mak...lapo la, nak makan nasik"

hehehe......

nak sambung jugak....nanti aku cite la.....

(aku nak sambung tido dulu...esok lusa sambung lah ye...)

love peace not war

salam....

sabtu 9 julai, ramai telah mencipta sejarah.... sejarah yang aku tak dapat nak banggakan..... terpulang pada pendapat masing-masing.... tu hak korang semua....

aku hanya memerhati dari jauh.... diam dan senyap.....

mereka bersuara sebebas-bebasnya....  begitulah ekspresi diri mereka... ibarat terbakarnya hutan di musim panas....

aku masih memerhati....

dan aku masih memerhati dan terus memerhati... ah, gelagat manusia....

ramai juga yang merungut....aku sekadar mengangguk dan tersenyum....

--------------------------------------------

tak kurang di dunia cyber....

aku membaca dan terus membaca.....

aku bertambah sesak..... air mata bergenang.....

sayu....sedih....

di saat orang lain berlari kehadapan mengejar cita-cita,

mereka berlarian di jalanan kehilangan punca....

menjerit melalak tanpa etika.....

apa yang di cari, apa yang dimahukan?

tanyalah kepada mereka......

hanya mereka ada jawapannya....

-----------------------------------------------------------------

entahlah...

apa yang diperjuangkan, aku tak peduli.... tetapi mengapa di jalanan? kesian mereka yang mahu mencari sesuap nasi.... mereka yang membanting tulang demi rezeki secupak..... tidakkah mereka-mereka ini lebih teraniaya?

entahlah....

aku hanya bersimpati kepada mereka yang mahu mencari rezeki, yang lainnya, tepuk dada tanya akal, jangan sampai nanti tepuk dahi macam orang hilang akal.....

aku.... biarkan aku terus melangkah, tak ambil peduli bukan bermakna aku lemah, dan bukan juga aku pasrah....

seharusnya mereka sedar,ada seseorang yang diamnya seperti diamnya gunung berapi, langkahnya dalam diam.... dan bila tersedar.....

'sayang semuanya, sudah terlambat.... tak guna.... engkau kesali laaagi'

Khamis, 7 Julai 2011

video chat di facebook

salam...

tengok berita hari ni... banyak coverage pasal video chat kat facebook... satu peningkatan...

boleh la lepas ni mendekatkan yang jauh, merapatkan yang dekat, memesrakan yang rapat dan menyerasikan yang dah mesra...

dengan menggunakan teknologi skype, semua ini menjadi realiti... walaupun kemudahan ini dah lama dinikmati para pengguna skype, yahoo messenger , MSN messenger dan lain-lain, disebabkan pengguna facebook yang dah mencecah 750 juta, ianya satu kemudahan yang paling "handy" dan "convenience"...

sesapa yang membuka "kedai di facebook" korang dah boleh berhubung dengan pelanggan secara "cyber-face-to-face"... peluang besar ni... begitu juga kepada konglomerat... boleh buat online-meeting.... dan, paling tak best, staff... kena hadir meeting walau di mana berada... hahahha tapi tak pulak dia sebut video call...

TETAPI.... jangan salah guna kemudahan dah la ye... mentang-mentangla boleh video chat... ermmm jangan nakal-nakal... jangan bukak-bukak... jangan...ermmm paham-paham jelah... kang tersebar pulak kat internet gambar-gambar "seksa" korang....

restoren, makan luar dan tapak kasut

salam.... (aku jadi baik hari ni)

dalam malas melanda....gatal pulak jejari ni nak menaip.... mana tak nya, dalam seminggu asyik kecoh pasal "ayam kentaki tapak kasut", pasal itulah, pasal ini lah....

aku tak terkejut pun...... (cam kerek kan ayat, mesti korang menyampah)

lama dah aku bergelumang dengan industri food and beverage ni, macam-macam dah aku tengok..... yang kelakar, yang menyampah, yang geli hati, yang geli geleman.... satu-satu dah jadi irama kenangan kat dalam kepala otak aku ni.....

aku takmo cerita panjang, takut-takut lepasni kalau aku nak keje kat mana-mana FnB establishment diorang rejek buta-buta pulak....silap haribulan kena saman.... sekadar nasihat, dan sekadar pembuka mata, jangan kita melatah, apa yang korang nampak tu baru sedikit, dan baru 1 restoren.... kat malaysia yang  syurga dunia untuk makanan ni kan, ada berapa restoren korang pegi? banyak kan.... dan rasa-rasanya 60 peratus masa makan korang kat restoren kan? 

dah tentu lagi banyak dan macam-macam lagi perkara kembang tekak yang terjadi....

sebenarnya aku nak cerita lain.... tapi aku rasa, aku nak cerita pasal menu "kembang tekak" yang mungkin lagi hebat dari cerita "kentaki tapak kasut".... sedia..... ni lah senarai-nya.....

entry

1. creamy mushroom soup - with thick phlegm and fresh spit
2. fresh salad - rolled tomato and letuce on the floor, sometimes kicked-to-pass
3.bread - doing "sepakraga" before warm up to make it soft (sometimes we make it as futsal ball...haha)

main course

1. prime steak -  punched, kicked and slapping on the wall to tenderise the meat
2. black pepper sauce with a good unimaginable ingredient, as long as not changing colour and taste
3.mix vege - mixed with "substance that freshly picked from nostril"

drinks

1. hand dipped iced water (free flow)
2. floor-rolled fresh fruit juice handled with unwashed hand (nicer if handler doing "sumting else" before)

perkhhh banyak lagi lah.... kalau nak disenaraikan perkara-perkara ni... iskkk.... aku nak tulis pun dah tak boleh.... terlalu banyak.... (nak muntah pon ada... semua ni boleh terjadi di semua taraf restoren hatta restoren berbintang 7 sekalipun)

paling best, dan korang akan dapat "most of extra unimaginable ingredient" without changing color and flavour kalau korang "berjaya" buat "maximum annoyance to your server till their ass burning on fire"

pendajalan maksimum akan dilakukan.... haaa.... ape dia... customer always right? hahahha whatever we do to your food is never wrong.... remember that... hehhee (mampos aku kena kondem lepas ni)

pasti korang akan makan sampai licin!!! (hasil kajian, setiap "pendajalan" akan 80 peratus berjaya)  

ok dah.... dah... nasihat aku...

"be nice to your server, you will be served like "raja", leave them tips, next time u come, they will serve u like "maharaja" - especially kalau korang gi kat restoren / cafe yang bertaraf bintang.....

p/s :kita biasa dengar CUSTOMER ALWAYS RIGHT kan.... ikut pengalaman aku, ape yang terjadi, "CUSTOMER NOT ALWAYS RIGHT BUT CUSTOMER ONLY HAVE RIGHT!"  jangan nak perasan korang sentiasa betul hokey......

Rabu, 6 Julai 2011

aku dia dan cinta, episod 1

minggu lepas... (ape da....cerita dah basi)

syyyhh....potong stim aku nak bercerita je ko ni....

minggu lepas..balik kampung... kebetulan penuh rumah famili aku.... adik beradik aku semua ada.... ipar duai aku pun ada....belum tambah anak sedara aku yg 2 orang tu.... nakal boleh tahan.... meriah je rasanya.... paling best makan tengah hari beramai-ramai... ermhhh syiok.....

petang tu, aku lepak sorang-sorang, nak bukak lappy malas, ape lagi, layan astro sampai lebam.... layan dokumentari secara marathon la jawabnye (aku dari dulu memang suka layan dokumentari) abang aku, kakak aku, dah keluar dengan pasangan masing-masing, terkulat-kulat aku kesorangan... tiba-tiba terpandang kalender.... ermmm dah 2011.... nak masuk bulan 7... pastu bulan lapan, puasa... hujung bulan 8, besday.... iskkk dah 3.3 dekad dah usia aku.... ermmm dah sampai masanya nie... nak "drop da bomb shell".....

malam, aku pun naik bosan sendiri..kol 11 rumah dah senyap.... tinggal parent aku, akak ipar aku ngan aku je....abg aku keje malam, akak ipar aku dah lepak dalam bilik dia.... aku? malas layan astro, aku layan pirate of the carribean, alang-alang rumah kat kampung ni dah ada internet, aku belasah je la streaming... nak guna berukben sure bandwidth abes..... hahhahahh.... ngam-ngam je abih layan movie, aku terus hanyut....hanyut dalam mimpi yang tak panjang dan tak pendek.....

esoknya, cam biasa, bangun awal, lepas subuh terus bukak tv, layan rancangan pagi ahad, kalau tv3 sure ada smurf....pastu kartun-kartu lain.... ahh astro-surfing la ape lagi..... kejap je.... pastu masuk dapur, tolong buat air, ambik bekfas yang parent aku dah siapkan.... sambung astro-surfing.... hek hek hek.....

------------------------------------------------------------------------------------------------------

pagi tu aku dok borak ngan abg aku yang baru balik keje malam sambil sarapan.... rumah baru dia dah siap.... nak buat kenduri...."housewarming"@tahlil...  huhuhuh saja tanya dia, kos masa majlis kawin dia..... dia pon bla-bla-bla...aik...byk tu je? cam tak percaya... alahai...kalau camtu, tahun depan duit aku pun dah cukup..... jeng jeng jeng......

"ehem....aku nak kawen..." kontrol blush kat muka.... perghhhh aku pulak terasa cam anak dara kena pinang.....

"hah...ape lagi, jom bincang ngan mak abah, bila ko nak mulakan langkah ko tu" selamba je muka dia...

ceh... dan dan tu gak terus buat meeting....

kata sepakat dah dapat, plan pulak ngan makcik dan pakcik aku...diorang ni pakar planner majlis....

minggu ni tak boleh, minggu ni bz, minggu yang ni dah dekat pose, hah...ko ambik minggu ni lah..... hehhe yang ni plan untuk kenduri kat rumah abang aku.... aku ingat nak buat majlis tunang sekali harung ngan kenduri tu....tapi apekan daya.... macam singkat sangat la pulak... takpelah... aku just bagi option, akan dibincang balik, kalau tak sempat, buat lepas raya.....

huiii hati dah berbunga.....

hmmm nak sampaikan hasrat hati kat buah hati pulak lah..... dia ada program kat skola lama dia.... kebetulan coverage DiGi tgh demam kat kampung.... ermhhh hantar sms guna web je lah....

"tercurah sudah hasrat hati, rombongan 'cik kiah' dah nak ready .......will u marry me?"


bersambung....

p/s: keh keh keh.. korang tunggu je lah ye.... bila aku ada  mood aku sambung balik...

Selasa, 5 Julai 2011

internationally recognize as best stamp collection - upin ipin

 terbaik dari ladang....hehhehe malas nak tulis pepanjang.....


http://my.news.yahoo.com/upin-ipin-stamp-collection-recognised-worlds-best-stamps-135112737.html

billion ringgit burger, from roadside to conglomerate

shocking?

yes!, but what is more.... its a roadside business... a humble beginning...
but now, it is a billion dollar business....

a billion ringgit burger

surely, korang mesti familiar dengan jenama ramly dengan gambar kat atas ni kan... burger biasa yang harganya cukup murah tapi mampu mencipta nama... korang baca berita ni kat bawah ni....

business times : http://properties.btimes.com.my/articles/20110704235204/Article/

SME corp : http://www.smecorp.gov.my/node/2186

siapa sangka, dari tepi jalan ke pentas antarabangsa.... yang penting, ada kemahuan disitu ada jalan

kebebasan bersuara, bebas sebebasnya atau bebas ada hadnya?

seminggu dua ni.... macam-macam cerita, suka duka, tangis ketawa, huru hara.... ahai... macam-macam.... belum cerita politiknya.....

entri kali ni agak serius.... 

sebelum aku merapu panjang.... aku nak korang baca petikan perihal kebebasan bersuara kat malaysia ni.... dipetik/dikait dari seorang rakan blogger dan juga seorang pegawai undang-undang di dalam angkatan tentera.... pakcik  den cdo.... baca blog dia pasal artikel 10 ni kat sini

copy-paste, dituai dari entry tuh....
 
(1) Tertakluk kepada fasal (2), (3) dan (4);


  • (a) Tiap-tiap warganegara adalah berhak bebas bercakap dan mengeluarkan fikiran;

  • (b) Semua warganegara adalah berhak berhimpun secara aman dan dengan tidak bersenjata;

  • (c) Semua warganegara adalah berhak menubuhkan persatuan.
aku percaya, pemahaman ramai orang setakat sini aje kan... ya...maka dengan ini kita bebas... sebebas-bebasnya meluahkan pandangan waima memaki hamun dan mencarut-carut atas nama kebebasan....

case to study, jiran sebelah meninggal,ada majlis bacaan yassin dan tahlil,  korang boleh la tegur diorang pasal baca yassin kuat sangat.... atau jiran sebelah korang buat upacara keagamaan pun korang boleh "sound" pasal diorang mengganggu ketenteraman korang...

biadap? aih...bukan ke tu "kebebasan" bercakap dan mengeluarkan buah fikiran?

korang nak marah aku.....sabar... tu lah...baca sekerat-sekerat...  cuba baca sampai habis.... kalau makan tau pulak makan sampai kenyang.... korang baca yg kat bawah ni pulak



(2) Parlimen boleh dengan undang - undang menggunakan:

  • (a) Ke atas hak-hak yang diberi oleh perenggan (a) Fasal (1), apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuanatau mana-mana bahagiannya, perhubungan persahabatan dengan negeri-negeri lain, ketenteraman awam untuk melindungi keistimewaan-keistimewaan parlimen atau mana-mana Dewan Negeri atau untuk mengelakkan penghinaan terhadap mahkamah, fitnah, atau perbuatan mengapi-api supaya dilakukan sesuatu kesalahan;

  • (b) Ke atas hak yang diberi oleh perenggan (b) Fasal (1), apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya, atau ketenteraman awam

  • (c) Ke atas hak yang diberi oleh perenggan (c) Fasal (1) apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya atau ketenteraman awam atau akhlak.

(3) Sekatan-sekatan ke atas hak menubuhkan persatuan yang diberi oleh perenggan (c) Fasal (1) boleh juga dikenakan oleh mana-mana undang-undang mengenai buruh atau pelajaran.

(4) Pada mengenakan sekatan-sekatan demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya atau ketenteraman awam di bawah Fasa (2) (a) , Parlimen boleh meluluskan undang-undang  melarang perbuatan mempersoalkan apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan yang ditetapkan atau diperlindungkan oleh peruntukan Bahagian 3, perkara 152, 153 dan 181 berhubung dengan pelaksanaannya sebagaimana yang dinyatakan dalam undang-undang itu.


kesimpulannya senang aje.... kita bebas bersuara, tapi kebebasan yang tertakluk kepada garis panduan.... cuba bayangkan, kehidupan seorang manusia yang hanya ada "kebebasan" tanpa ada garis panduan kehidupan? apa akan jadi?

"MEREKA AKAN JADI SALING TAK TUMPAH MACAM HAIWAN" 

segalanya bebas hinggakan kebebasan fikiran mereka akan menyebabkan akal digunakan untuk memuaskan nafsu.....

p/s: ni pandangan aku, korang setuju ke tak setuju, lantak korang... hape, korang ingat korang je bebas bersuara? hah?hah?hah?....

kembali dari hilang

sekali lagi.... seminggu lebih blog ni ditinggal sepi... apa yang terjadi? macam-macam jadi.... kalau dulu keje takde cuti pun sempat update... sekarang dah agak slow.... bukan takda idea... cuma kembali ke dunia realiti yang sentiasa bergerak selagi nafas belum berhenti.....

kemana menghilang?

tak hilang mana pun... masih di sini... cuma melayan perancangan hidup yang akan naik ke aras satu lagi.... aras mana... ermmm tunggu-tunggulah ye.... insyaAllah kalau takda rintangan fizikal mahupun mental.... akan diceritakan.....

berita gembira untuk aku dan korang boleh tumpang gembira sama!