Iklan Berbayar

Rabu, 1 Jun 2011

sedar atau tidak, blogger adalah pengarang, editor dan "proof reader"

salam...

mungkin kita tak sedar, kurang menyedari atau saja-saja buat tak sedar....

secara asas, blogger memegang 3 jawatan di atas....

ya, kita adalah pengarang, kita yang akan mengarang sesuatu  artikel. samada artikel tu panjang atau pendek, padat atau meleret, semuanya adalah bergantung kepada skil dan pengalaman kita.

ya, kita adalah editor, sudah tentu, kita akan menilaikan artikel apakah yang hendak disiarkan, kita juga menentukan masa siaran sesuatu artikel. terutama jika seseorang blogger tu mempunyai banyak idea dan menyimpannya dalam draf....

ya, kita juga seorang proof reader, kita akan membaca berulang-ulang kali. menilai kesesuaian lenggok bahasa dan juga melihat kesalahan ejaan dan tatabahasa (yang ni kurang sikit dipraktikkan). sekurang-kurangnya kita akan menilai tulisan kita tu menarik atau tidak untuk dibaca...

walauapapun, jika blog anda adalah terbitan sesuatu syarikat, maka anda adalah bos, anda adalah kuli, dan platform seperti blogspot, wordpress dan lain-lain hanyalah sebagai vendor yang menyebarkan dan memasarkan terbitan anda.....

sayangilah blog anda, terutama jika anda berminat untuk jadi seorang penulis, jurnalis atau wartawan... di sinilah tapak latihannya...

4 ulasan:

PakMail berkata...

Tapi sayangnya tak ada gaji dah......

Den Cdo berkata...

alaai..nite..kojo kito sampai tigo jawatan...tapi gaji kito tak ado huhuhuu.....

Cinta berkata...

kalau nak bergaji, boleh ... letak adsense atau apa2 advertisement kat dlm blog tu ... nanti blh dpt gaji, tau ...

nitestalker berkata...

ada betulnya jugak ye...takpelah...pelan2 mana tau jadi blog popular.... buleh la dpt gaji bulan2....