Iklan Berbayar

Isnin, 14 Mac 2011

restoren banafe jalan abdullah thahir jb

puh...dah 2 hari tak layan entry "meleleh air liur dan melaparkan" perut....hari ni nak sambung balik.... korang dah sedia ke? heheh aku tak kira.... janji aku dapat share dengan korang...

restoren banafe ni terletak di jalan abdullah tahir, johor bahru....betul-betul kat depan New York Hotel... kalau korang tak jumpa kat mana restoren tu....carik la new york hotel... tak jumpa hotel tu... guna gps atau google ye...

aku mulakan dengan air bandung.... bukan impot dari bandung... tapi air sirap campur susu....hasilnya, segelas air dengan rasa unik.... tapi air ni laaagi unik.... sebab dicampur dengan air ice cream soda..... zasss! jadilah air bandung soda!... ada antara korang mesti penah rasa kan.... rasa dia.... puhhhh.... terangkat....

yang ke dua....sirap laici.... ermhhh yang ni pun ramai yang dah merasa dan mencuba juga kan.... air sirap yang dicampur dengan buah-buah laici dari dalam tin....ekekekekke

antara variasi lain yang boleh dicuba.... oren squash laici (yang ni aku jumpa kat cherating, nak baca boleh klik sini), tembikai laici, dan macam-macam variasi lain.....











dah sampai johor bahru ni, memang pantang aku dengan otak-otak, pantang nampak mesti nak baham....hahaha... memang antara snek kegemaran aku.... cukup pantang bila disua.... kalau tak sua pun aku tetap order.... semacam menu wajib pulak.... nampak aje orang jual...terus beli.... hik hik hik... walaupun kekadang terbeli otak-otak "ajuk-ajuk" (si pembuat masih dalam usaha mencuba-cuba resipi tapi dah jual) hehehhe..

.iskkk taknaklah sebut orang tu google resipi....mwahahahhaha


suasana dalan restoren...eh food courtlah...eh...ah lantakla.... konsep dia ala-ala foodcourt...simple, selesa, bersih dan menarik. nasib baik aku sampai dalam pukul 430pm...baru nak mula operasi rupanya.... kalau sampai tengah hari...mau aku kecewa.....

mesti ingat.... operasi mula pukul 5 petang

aku boleh agak....menjelang malam.... pelanggan mesti penuh punyalah.....




mari kita kenal otak-otak tu ye kengkawan.... biasa kita jumpa otak-otak ikan kan.... tapi kali ni aku jumpa otak-otak ayam.... bungkusan dia lebih kontot dari otak-otak biasa (yang ikan).


ni lah dia otak-otak ayam...sekali imbas dah macam otak kena kukus....hehhehe takdelah.... pes ayam dengan sehelai daun selasih, bungkus dalam daun dan dipanggang.... yum yum yum.... teransang lidah...satu tak cukup!

nasib la ada menu lain aku nak makan....kalau tak sebakul (10 bungkus) aku makan sorang....





yang hi otak-otak yang biasa kita jumpa kat pasaran dan semua orang kenal.... otak-otak ikan.... sedap... meliurkan...tu pasal aku tak lepas peluang makan otak-otak kat JB ni...rasa dia lain sikit dari yang ada kat KL....tu yang pasti lah.... hehhehe

ni lah lidah-lidah...eh...otak-otak ikan tu la....rupa dia sekali imbas dah macam lidah kaler merah... mak aih...tengok je terus nak membaham....sedap tu.... isk isk isk.....ISK ISK ISK....sedapnya.....sedapnya.... kira otak-otak ni memang jadi "starter" untuk menu yang seterusnya.... yum yum yum....YUM YUM YUM.... menu seterusnya.....??? Jom....skroll ke bawah lagi.....




baru stater takkan dah terliur kut..... skrol bawah lagi...



menu seterusnya....opss...belum menu utama lagi... hahahah...agak-agak korang....tau tak apekemendanya ni? terkecur air liur kan korang menengoknya.... hehehhehe sedap tu.... pasti korang kalau dah makan....susah nak berhenti nak menyuap.... berkilat kilau sos dia kan...pastu nampak ada kacang tumbuk....ada timun...taugeh.... ape dia? passemboq? rojak buah? mee rojak? sabar.....sabar... skrol ke bawah lagi.....

TAUHU BAKAR....! perghhh memang meleleh... dengan sos dia...memang jadi "faberet" aku wooo.... lagi satu diorang tak guna tauhu yang 4 segi yang saiz tahu basah yang biasa kita jumpa kat kedai runcit...tapi guna tahu yang 4 segi yang leper tu....biasa jumpa kat pasar raya yang saiz dia agak besar.... berapa keping dia guna kurang periksa.... samada 2 atau 3 keping untuk sepinggan ni.... banyak kan?


ha....ni lah pelakon utama...eh...eh....menu utama bila aku gi kat restoren banafe... ayam penyet.... ayam yang dipelangkung sampai penyek lalu digoreng....hahahhah mau kena saman kalau aku buat review cam ni.... jangan risau.... ayam tu kene penyet lepas digoreng dengan rempah-rempah "spesel"....

pada pendapat aku.... kesedapan ayam penyet ni terletak di sambal belacan dan ofkos rempah ayam goreng dia....



 biasanya aku rate ayam penyet ni...

1-rempah ok, sambal belacan ok..... tip top rasa dia
2-rempah kureng, sambal belacan ok.... masih sedap...
3-rempah ok, sambal belacan kureng.... sedap tapi dah kureng dah....
4-rempah kureng sambal belacan pun kureng.... lain kali aku dah tak order





yang gambar close up tu lah ayam penyet.... ermmmm sedapnye.... eh, korang tak lapar ke.... jom gi makan, aku dah lapo dah ni....hahhahaha

jom jom jom....jom kita pergi makan....

4 ulasan:

s1t1 2uL41k4 berkata...

aku jadi lapar la baca tengok makanan2 ni...

nitestalker berkata...

biaalah siti....aku sendiri nak buat entry pun makan dulu...hehehhe

theblabber. berkata...

otak2 tu looks tempting

nitestalker berkata...

bro blabber.... sedap otak2 tu....