Iklan Berbayar

Jumaat, 6 Julai 2012

sebotol wain dan kereta mewah

lama tak menulis, kini nak kosentret dengan keje no 2 plak...dah lama dok beku.... ni nak share ayat menarik...

terdengar masa mkn tengahari kat kedai mamak, kata2 seorang agen unit trust (bukan islam)....
 jadikan diri kita seperti sebotol wain, semakin berusia semakin mahal harganya, tapi jangan jadikan diri kita seperti sebuah kereta mewah, semahal mana pun harga, semakin berusia semakin jatuh harganya.... jadi, melabur dalam unit trust ni.... kalau kita labur sekejap, mungkin pulangan tu nampak sikit, tapi, kalau simpan lama... boleh tersenyum dibuatnya....

aku translatekan lah ye...pasal diorang borak dalam bahasa inggeris.....
ermmmm ada betulnya jugak.... walaupun contoh wain tu kurang sesuai untuk kita orang islam.... semakin kita berusia, seharusnya diri kita semakin bernilai... bukan makin berkarat dan terpinggir....

2 ulasan:

SP (spudinpunya) berkata...

Ouh ..ingatkan apa tadi ..hehe... Bagus jgk kalau ada quote macam ni tapi tak boleh la kaitkan diri dgn wain ..apa kata kain kan diri kita dgn minyak petrol..bhahahhahahahha...makin lama makin mahal...

nitestalker berkata...

hahahhaha....betul gak..... tapi nak kait diri ngan minyak kena la jadi kompeni minyak...untungnya tetap diorang yang dapat....