Iklan Berbayar

Jumaat, 27 Julai 2012

sembang unit trust, bersara awal, kisah seorang sahabat

 semenjak aku join unit trust nie...hmmm tk susah nak jadi jutawan TETAPI, bukan jutawan mee segera! hahaha kalau nak tau camne...mari baca seterusnya.... Pastu aku nak share sikit cerita kawan aku yg sesama agen unit trust nie (aku kenal dia kat facebook dan dia nie sekampung...), dan aku betul2 jeles.

Cerita dia bermula bila masa aku jumpa dia masa aku balik kampung..... gini cerita dia, masa tu, aku mintak dia share pengalaman dia yg paling best.....


klik untuk besarkan
Ok, gambar kat atas ni diorang panggil poket kalkulator atau quick reference. lepas nie cerita kawan aku tu...

senang nak guna bila mana kita nak tau berapa banyak pulangan yang akan diperolehi dari pelaburan yang kita buat. sebenarnya table kat sebelah ni... aku biasa aplikasikan apabila ada klien tanya, kalau simpan banyak ni, banyak tu, lepas berapa tahun berapa akan dapat dengan pulangan beberapa peratus tu... jadi aku pon terangkan dan tunjukkan kat diorang... banyak ni, dengan pulangan 12 ke 15 peratus...jadi selama ni kita akan dapat.... maka dengan persembahan visual, diorang akan senang faham. tp sure ke diorang paham ni? aku alami situasi ni member aku sendiri yg penah terkena ngan scam cepat kaya...huhuhu...

mr X : ermhh betul ke apa yang ko buat nie...

aku: (senyum) betul....

mr X:macam scam cepat kaya je aku tgk.... (tersengih)

aku: skim cepat kaya...iskkk kalo skim cepat kaya diorang janji juta2, pastu diorang tunjuk camna ko leh buat hasil la, ko kena carik downline la, pastu tak abis2 dok posing ngan duit la.... last2 pelaburan kemana...diorang dah sampai mana.....

mr X: ok ok...ko cerita skit camna investment ni datangkan hasil ikut plan ni....

haa.... sekarang baru aku cite kat dia...

aku tunjuk pelan paling basic...mcm kat atas tu.... mula dengan RM1000 (bukak akaun), pastu top up bulan2 RM100, dengan pulangan 15%, (refer kat table atas tu yg tanda 15%) then turun bawah,



5 tahun :RM8968 (deposit rumah berharga RM89 000)

10 tahun: RM27 866 (belanja nak kawen? hihihi)

15 tahun: RM67 686 (rumah kos sederhana rendah atau kereta dah lepas ni)

20 tahun : RM151 595 (rumah kos sederhana? kereta? pilih mana suka)

25 tahun : RM328 407 (rumah semi D? atau bmw?)

30 tahun : RM700 892 (fikirkan apa yg boleh dibuat dengan duit byk ni)

35 tahun : RM1 486 064 (jutawan? ya semestinya! dah boleh relax2 dah)



fuhhh...... boleh cecah RM1.4 juta....sape nak bg dengan kos RM100 sebulan, kalau kita bahagi 30 hari, kos cuma RM3.33... hmmm mkn kat kedai mamak pon kos lebih dari tu kan... sarapan mungkin (roti telur +teh tarik pon lagi mahal!) silap2 budak sekolah menengah pon boleh ada simpanan sendiri....

mcm biasalah...

mr X: 35 tahun tu...lama betul nak tunggu... silap2 boleh "pergi" dulu tanpa dapat merasa....

aku: nak pendekkan, senang je...tambah lg RM100, jadi dah boleh pendekkan lagi 17 tahun setengah ermm kalo umo ko skarang 30, umur 47 tahun dah boleh bersara... kalau tambah lagi 100, buat RM300 sebulan, 10 tahun je bro...

mr X: ermmm...betul jugak kata ko kan...

aku: tu kalau ko start RM1000, cuba ko bayangkan ko start dengan RM10k, RM20k dan seterusnya, pastu bulan2 ko masukkan RM200 ke... RM300 ke... Agak-agak boleh berapa lama ko boleh capai RM1 Juta tu? 5 tahun? 10 tahun? jauh beza kan...


rasa2 ko apa tindakan kawan aku tu..? (aku sengih...mana la aku tau....)

ko tau tak? (hek elee dia nie... )

tak tau? (time ni aku rasa nak starlet je dahi dia)

takkan tak tau kut? (time ni aku dah gelak...nak lempang pon ada...nasib baik ko member aku)

ko nak tau? (time ni dia dah mula tergelak2, aku lagi la....gelak pasal tgk muka dia penuh semangat)

dia tak invest pon...dia cuma belanja teh tarik ngan roti telur aku je...hak hak hak...

tp sekarang dia dah berenti ngan kompeni yg dia keje dulu... BERSARA kata dia, asik keluar negara je.... naik jeles aku dibuatnya. dulu pakai kancil, sekarang BMW 7 series, dan dia adalah salah satu klien yang aku jaga sekarang (tahap jerung dia nye investment, multi million) aku mampu tersenyum. dapat jugak aku bantu kawan aku sorang nie.....

**********

eh...korang taknak merasa ke apa yg dia rasa? cepat...jgn terlambat... aku dah start invest sikit2...tu pon lepas aku buat loan ASB, ermhh tolak campur darab bahagi... aku rasa ni lagi untung...heheheh

pastu kalo korang takde cash/simpanan, terjah korangnya simpanan KWSP... dia duk diam je...baik bagi dia kerja lebih sikit kan....

ok...nak tau camne nak investkan KWSP tu...leh la caontact.... dan,

ada yg berminat...tinggalkan contact kat ruangan komen ye... atau contact terus ke

email :misbah.thahir@gmail.com

6 ulasan:

Antu berkata...

Aper jenis skim nie bro.Nak tau gak.Unit trust ker mlm....

nitestalker berkata...

unit trust...

abuHAZEM berkata...

Menarik gak tu bob..

nitestalker berkata...

abuhazem, jom kita sambung perbincangan ni. boleh tambah ilmu dan bertukar-tukar pendapat

Tanpa Nama berkata...

Call me...0176474301

Tanpa Nama berkata...

Salam. Betul ke ni. Katakan saya mulakan dengan rm 5 ribu. Tiap tiap bulan 500. Genap 48 bulan bulan. Berapa pendapatan saya. Lan. Tq