Iklan Berbayar

Rabu, 16 Februari 2011

resipi coke terbongkar?? betul ke??

berita panas ni... punya la popular jenama minuman ni, siap resipi dia dia simpan dalam bilik kebal lagi... tapi tak sangka macam terbongkar je resipi tu...... sebelum korang baca lebih lanjut....ada baiknya korang klik kat link ni dulu....taknak la nanti korang cakap aku merapu macam nama blog  aku kan....

http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20110215/ts_yblog_thelookout/did-nprs-this-american-life-discover-cokes-secret-formula

korang dah baca.... kira penerangan lengkap la pasal asal usul coke tu.... rupanya minuman ni asalnya dicipta oleh seorang pharmacist untuk digunakan bagi mengurangkan ketagihan morfin askar-askar yang tercedera masa perang dulu.... ye lah... askar-askar ni diberi morfin untuk menahan kesakitan akibat kecederaan yang bukan calang-calang....

mula-mula, seram sejuk jugak bila baca resipi dia...ada bahan sensitif! hahahah kang nanti ada pulak yang share article nie keseluruh pelusuk alam... kan dah jadi habit orang kita, ada benda sensasi je nak share "membabi-buta" tanpa siasat menda tu fakta atau auta...apatah lagi kalau auta yang dikeluarkan tu dari mulut seseorang yang kononnya "berilmu".... (haha...mesti aku kena slam kaw-kaw nie.... kalau tak kena slam-dunk)

nah....ni apa yang diorang claim "resipi asal" yang diorang terjumpa kat "buku nota" pencipta minuman coke ni.... diorang cakap resipi asal coke ni dapat dari "kawan rapat" mamat yang buat resipi.... (huhu...nak caya ke tak? tu lantak korang)


So what's the secret to making Coke? Well, here's what was written in the notebook:

The recipe:

Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color
The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol: 8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

GULP...!! ALCOHOL? EKSTRAK DAUN COCA? ni dah kira DRUG ni....atau erti kata lain DESIGNER DRUG!....mesti korang terbeliak kan..... ALCOHOL? huh....sensitif...sensitif.... terus BAN coke dari "list"....

RELAX.....ape menggelabah macam kera kena lastik ni....relax la... kan pharmacist tu nak buat "sesuatu untuk mengurangkan kesan "ketagihan morfin"... mestilah buat draft dulu kan....dan kebetulan resipi dia ada banyak persamaan.....ye lah...nak "terai test"....tu lah..lain kali baca dan faham okeh....bukan baca sekerat-sekerat pastu buat kesimpulan....

tapi aku percaya...mesti ada pendakyah yang gatal tangan. copy resipi ni bulat-bulat pastu letak kat blog diorang siap highlight perkataan ekstrak daun coca dengan alcohol (silap-silap font pun dia besarkan) demi untuk menarik trafik kat blog diorang.... pastu claim resipi sebenar coke.... hahhahah...pastu kena saman baru nak gelabah macam beruk kena lastik....

kat sini aku bukanlah nak "menyokong" minuman jenama ni....sekadar nak share mana yang patut.... aku tau, bila resipi tu dirahsiakan...maka ramai lah yang nak "mengorek dan menggali" apekebenda yang ada dalam minuman tu... kan manusia ni penuh dengan perasaan "ingin tahu" walaupun tahu kadang-kadang perasaan tu boleh membunuh! (curiosity kills?) tu yang keluar macam-macam dakyah tu.. (bukan saja resipi coke, malah resipi-resipi rahsia lainnya) jadi, hati-hati dan tapis maklumat yang korang dapat...jangan terima bulat-bulat... nampak sangat orang yang terima bulat-bulat ni tak boleh berfikir...tataulah...samada fikiran mereka ni kosong macam nombor "0" ataupun sekadar tahap mulut melopong menyebut huruf "o" dengan panjangnya....

last but not least...guna otak dikepala untuk berfikir.jangan guna kepala lutut yang takde otak didalamnya.... hahahah

2 ulasan:

Vale berkata...

huhu...baru jer minum coke smlm...

nitestalker berkata...

puhhh memang menyegarkan....