Iklan Berbayar

Sabtu, 7 Januari 2012

tali raket Lin Dan putus terbarai, satu serangan psikologi?

Lin Dan, pemain ulung dari negara china, tali raketnya putus terbarai bila buat smash.... ermhh reput ke tali raket dia?

selama 33 tahun aku hidup, pernah meminati badminton terutama ketika malaysia menjadi pasukan antara yang terbaik di di dunia, ketika adik beradik anak kepada arwah hj sidek menjadi bintang, belom pernah berlaku kejadian seperti ini....

bersepai atau terbarai?

ni pukul bulu tangkis ke bola skuasy?
nampak tak? berlubang dibuatnya. salah satu faktor yang aku boleh jangkakan, tali raketnya terlalu ketat. kebiasaan untuk pemain prefessional untuk menggunakan regangan tali maksima kerana mereka tidak perlukan keanjalan tali untuk memacu bulu tangkis tidak seperti pemain amatur.

adalah mustahil untuk mengatakan tali tu dah reput, takkan lah kan..... atau, ianya sebagai satu serangan psikologi untuk sesiapa sahaja bakal lawannya di masa hadapan?

2 ulasan:

Aerol berkata...

Tu bkn putus smua...mungkin asalnya putus 1 or 2 tali..kebiasaan Lin Dan bila tali raket dia putus...dia akan potong sbhgn tali yg lain yg x putus guna gunting sbb nk bg tension tali kt frame balance...bila tali 1 or 2 putus tension atau tekanan pd frame yg talinya x putus akan tdk sekata dan kalau tdk dipotong tali yg lain dlm tempoh yg lama boleh mnybbkn risiko frame bengkok bila tukar tali baru

Aerol berkata...

Bengkok or melengkung